Kósa Lajos azt üzente…

Dr. Dávid Ferenc       2019. október 21. 14:58 2019. okt. 21. 14:58

„(…)Borkai kilépett a FIDESZ-ből, de ott Győrben is lesz még ennek szerintem konzekvenciája, mert az egy megfontolandó kérdés, hogy akarja-e egy polgármester olyan helyzetbe hozni a saját városát, amilyenbe most Győr került. Szerintem ez nem helyes, tehát az a helyzet, hogy egy tisztességes választás egyenlő feltételekkel sokkal jobbat tenne neki és Győrnek is, mint bármilyen halogató magatartás.(…)” – ezt mondta Kósa Lajos parlamenti képviselő egy vasárnap esti tv-műsorban.

1. Kósa Lajos a FIDESZ frissen megválasztott alelnöke a múlt hét első napján jelen volt a Kövér - Kubatov tandem Borkaival folytatott „fegyelmi” tárgyalásán. Első lépésként a FIDESZ – mint politikai alakzat – gyorsan megszabadult a vállalhatatlan polgármestertől, és a dicstelen távozás tényét a megszeppent Borkai Zsolt már október 15-én (kedden) „egyoldalú” és kétperces sajtó tájékozatóján be is jelentette.

2. A fenti Kósa nyilatkozat egyértelműen arra utal, hogy az ügynek nincs vége, a kormányzó párt belátható időn belül – ha kell közvetett eszközökkel, de – eltávolítja az erejét, tekintélyét és befolyását vesztő egykori tornászt a polgármesteri székből. Szerintem már keresik az utódját, így Borkai jövőbeni sorsa bizonyára eldőlt. „Kósa Lajos azt üzente” - tőle szokatlanul - árnyaltan, hogy Borkainak belátható időn belül mennie kell. Egyértelművé tette, hogy Borkai személye tarthatatlan a városházán és tűrhetetlen a közéletben.

3. Múlt szombaton – „Gatyázás” cím alatt – arról írtam, hogy az MSZP haladéktalanul szólítsa fel Lackner Csabát a kispesti önkormányzatban betöltött képviselői tisztségről való azonnali lemondásra. Úgy tűnik, hogy a szocik szombaton inkább önfeledten ünnepeltek. Elhangzott a hétvégi rendezvényükön, hogy „az MSZP készen áll az újabb rendszerváltásra” és az is, hogy „új korszak kezdődik”.  Miközben a FIDESZ egyértelműen szabadulni akar a Borkai-story minden elemétől és érintettjétől, addig az MSZP – az ország harmadik/!/ számú ellenzéki pártja – átesik a ló túloldalára, és rögtön alapvető fordulatot illetve teljes politikai átalakulást vizionál. Én azért visszavennék a tempóból, már csak azért is, mert a Lackner-ügy egyre inkább rájuk ég, a pártvezetés pedig még mindig tehetetlenül szemléli a kispesti eseményeket. Ma reggel annyit mondott az MSZP fővárosi elnöke, hogy Lackner Csabának ki kellene /!/ lépnie az MSZP-ből és nem ülhet be a győztes koalíció frakciójába. Ez ma már kevés.

Hétfő 13 óra van, nézem az MTI, az MSZP és az ismertebb hírportálok felületeit. Abban reménykedem, hogy a „rendszerváltásra” készülő szocialista közösség kiad egy markáns nyilatkozatot, amelyben egyértelműen felszólítja a botrányos kispesti ügy főszereplőjét (Lackner Csabát), hogy azonnal távozzon a pártból és az önkormányzati képviselői székből. De nem. A pártvezetés még a Kósa nyilatkozat után sem érti/érzi, hogy villámgyorsan és határozottan kell cselekedni! Bizonytalankodásával és következetlenségével már megint lépéshátrányba került a szocialista párt. Sokba fog ez kerülni, sajnos mindnyájunknak.