Kósa szerint nem gond, ha a vendéglősök tönkremennek, mert az emberek márciusban is éhesek lesznek

Föld S. Péter 2021. január 30. 07:30 2021. jan. 30. 07:30

Kósa Lajos olyan, mint a színpadon a gyerek, a kutya, vagy a fóka. Ha bemegy egy tévéstúdióba, övé a show, garantált a siker. Mindig tud valami maradandót mondani, de legalábbis olyat, amitől az emberek felkapják a fejüket. Néhány évvel ezelőtt például a huszik és a tüszik történetével kápráztatta el a hallgatóságot (kicsit belezavarodott, de az vesse rá az első követ, aki még soha sem sült bele semmibe), és a kupakok áfájáról szóló értekezése is méltán aratott zajos sikert. Legutóbb a Debrecenben épülő vakcinagyár kapcsán hívták meg a helyi televízióba, ahol ismételten számot adott fékezhetetlen agyvelejének számtalan sziporkájáról. Megtudtuk például, hogy a skarlát ellen van védőoltás, Budapest az ország másik fővárosa, és még a nehéz helyzetben lévő vendéglátósoknak is tudott bíztatót mondani.

Mint az egy ideje köztudott, Debrecenben épül fel az ország vakcinagyára, ami Kósa Lajos szerint nagyon is helyénvaló, mert ezzel megverték (sic!) az ország másik fővárosát, Budapestet. Nem érdemtelenül nyerték el a beruházást, mondta a város országgyűlési képviselője (egyben korábbi polgármestere), mert Debrecenben csak egy egyetem van, ahol a gyógyszerekkel kapcsolatos stúdiumokat lehet folytatni, itt tehát a képzés egységes, szemben Budapesttel, ahol több intézmény is foglalkozik a témával, és ezek működését néha nehéz összeegyeztetni.

Korunk nagy gondolkodója – még mindig Kósa Lajosról beszélünk – szólt még arról is, hogy a magyarokat mindig is orosz vakcinával védték meg a járványokkal szemben, így például a bárányhimlő és a kanyaró elleni oltás is orosz, csak akkor még szovjetnek hívták. Kósa Lajos bizonyára nem tudja, ezért elmondjuk neki, hogy a skarlát ellen nincs védőoltás, de ez nem kell, hogy őt elbizonytalanítsa, mert mivé is lenne a világ, ha bárkit is megakadályoznának abban, hogyha kedve támad, hülyeségeket beszéljen.

Kósa egyéb vonatkozásban is hozta a kötelezőt: brüsszelezett egy kicsit, nem nagyon sokat, és nem is túlságosan durván, épp csak annyira volt demagóg, amennyire az egy tévében szereplő fideszes politikustól elvárható. És szerencsére jutott néhány biztató szó az egy ideje kilátástalan helyzetben lévő vendéglátósoknak is, akik egyelőre hiába várják az államtól a beígért segítséget, gyakorlatilag semmit sem kaptak. Még a novemberben esedékes, amúgy semmire sem elég bértámogatással is tartozik nekik a kormány. Nos, őket bizonyára mindenki másnál jobban sikerült megnyugtatnia Kósának, amikor azt mondta, hogy ne aggódjanak, amiért még februárban is zárva kell tartaniuk és ebből kifolyólag nem lesz semmi bevételük. „Az emberek márciusban is éhesek lesznek, és sört is akarnak majd inni” – mondta a Fidesz Kósa néven futó fenoménja.

Ezeknél ez valamiféle becsípődés lehet. Nem ma kezdődött, a NER még éppen csak, hogy győzedelmeskedett, amikor már döcögni kezdett a gazdaság, ezért megkérdezték Varga Mihályt, aki már akkor is tótumfaktumnak számított a témakörben, hogy mit gondol, mitől fog beindulni a fogyasztás. Mindez 2012. szeptemberében történt, és Varga nem tért ki a válasz elől. Épp ellenkezőleg. Mélyen a riporter szemébe nézett, és becsületére legyen mondva, meg tudta állni röhögés nélkül, amikor a következőt válaszolta: „Előbb-utóbb a hűtőszekrény elromlik, előtt-utóbb lehet, hogy a tévét is ki kell cserélni”.

Ilyen vicces fiúkkal vagyunk körülvéve. Elromló hűtőszekrénnyel jönnek, cserére váró tévékészülékkel, valamint olyan vendéglősökkel, akik most ugyan segítség híján tönkremennek, de emiatt nem kell aggódniuk, mert az emberek márciusban is éhesek és szomjasak lesznek.