Kósa városában nincs szegény, lefújták a 600 milliós szociális bérlakásprogramot

HírKlikk 2019. február 23. 12:40 2019. feb. 23. 12:40

2018 nyarán kapott Debrecen 590 millió forint, vissza nem térítendő uniós forrást „Szociális városrehabilitáció a Nagysándortelep-Vulkántelepen” projektjére. A program részeként 30 darab szociális bérlakás létrehozását, felújítását vállalták, a beköltözők pedig részt vettek volna egy másik támogatott projektben, akik szociális munka keretében egyéni fejlesztési tervet kaptak volna - tudta meg a cívishír.

A lap szerint a február 21-i testületi ülésre azonban a polgármester olyan előterjesztési javaslatot írt, amelyben arra kéri az önkormányzatot, hogy vonja vissza a programot. Hogy mi történt? Az előterjesztés szövege szerint

„Az előkészítő szociális munka keretén belül felmért szegregációval és szegregációval veszélyeztetett területen élők között 5 lehetségesen kijelölhető család sincs, akik alkalmasak lennének a projektbe történő bevonásra.”

Pedig a programba való bekerülés hivatalos feltétele csupán az volt, hogy az érintettnek legalább 1 évvet életvitelszerűen a szegregátumban/szegregációval veszélyeztetett területen kellett élnie.

A cívishír cikke szerint a városrészből a 90-es évektől kezdve az ingatlanfejlesztések sok lakót szorítottak ki, illetve az önkormányzat is vásárolt fel ingatlanokat, hogy eltávolítsa az általuk nem szívesen látott embereket, így sem lehet azonban azt mondani, hogy ne lennének nagy számban szegények és rászorulók a területen, vagy, hogy sikerült volna felszámolni a nyomort és a szegregátumot.

A fel nem használt forrást az önkormányzat egészségügyi infrastrukturális fejlesztésre csoportosítja át.

Forrás: Hírklikk