Kötelező szakmai ellenőrzés nélkül építhetik át a gellérthegyi Citadella környékét

HírKlikk 2020. július 11. 13:54 2020. júl. 11. 13:54

A Citadella erőd és sétány fejlesztésével, valamint A Magyar Szabadságharcosok Múzeuma és kiállítás megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány, miután nemrég törvényt hoztak erről. A kormány döntése értelmében, a sikló is megépülhet.

„A Citadella erőd és környezete megújításához és értékőrző fenntartásához” szükséges beruházásokról hozott kormányrendelet nem csak lerövidíti a különböző hatóságok ügyintézési határidőit, hanem azt is kimondja, hogy eltekinthetnek a kötelező szakmai-engedélyeztetési eljárásoktól – értesült a hvg.hu.

Ennek értelmében, nem kell lefolytatni építészeti-műszaki tervpályázati eljárást; építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt sem kell beszerezni; településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni; településképi bejelentési eljárásnak nincs helye; a településkép-védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció nem kötelező; a Műemléki Tanácsadó Testület szakértői véleményét nem kell kikérni; közterület alakítási terv készítésének és alkalmazásának nincs helye.

Vagyis a főváros egyik leglátványosabb központi helyén, a Gellérthegy tetején, szinte minden szakmai intézmény véleményét mellőzni lehet.

Az állami tulajdonú Várkapitányság erre a célra külön kft-t hoz létre, amelynek működésére és a beruházások előkészítésére 2,5 milliárdot szánnak. Ennek egy részét előlegként, „külön pályázat és kérelem benyújtása nélkül”, vissza nem térítendő egyedi támogatás formájában utalják ki.