Kötelezővé tehető az oltás a nyájimmunitás érdekében?

HírKlikk 2021. április 16. 13:01 2021. ápr. 16. 13:01

Rendkívül sok jogi kérdés merül fel a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban - mondta Asbóth Márton, a TASZ jogásza az ATV Startban. Orbán Viktor szerint a vakcinaútlevéllel lehet majd koncertre járni. Asbóth felhívta a figyelmet arra, hogy ezt valóban a miniszterelnök tudhatja a legjobban, hiszen kormányrendelettel törvényeket tudnak felülírni.

December 22-e volt az első dátum, amikor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy nagyon fontos lesz a jövőben az oltási igazolvány, ami majd mindenfélére jogosítani fog. Ehhez képest itt vagyunk április közepén, és még mindig nem tudjuk, mire használható – magyarázta a jogász.

A jogi kérdések teljesen nyitottak, és az is jogos kérdés, egy oltást követően miért kapnak igazolást.

Asbóth elmondta, hogy a munkatörvény általános szabályai alapján, a munkáltató nem teheti kötelezővé az oltás felvételét, ugyanis ennek előírását a jogalkotó magának tartja fenn.

A munkaviszony viszont olyan aszimmetrikus viszony, amiben a munkáltató sokkal erősebb, mint a munkavállaló. Ez a gyakorlatban azt jelenti, nem kell feltétlenül kötelezővé tenni annak érdekében, hogy a munkavállalók mégis erre irányuló nyomás érezzenek.

Az ilyen típusú munkáltatói nyomásgyakorlást mindig egyedileg kell megvizsgálni, óriási különbségek lehetnek munkahelyek között. Otthon végzett munka esetén például irreális az oltás felvételére irányuló elvárás, viszont aki zsúfolt helyen, sokakkal együtt dolgozik, ott elvárható lehet.

Asbóth szerint jogi szempontból kötelezővé lehetne tenni az oltást, ezzel nem is lenne semmilyen probléma. A TASZ mégis úgy látja, hogy ez nagyon súlyos beavatkozás az emberek önrendelkezési jogába.

Az államnak az a célja, hogy minél többen beoltassák magukat, de ezt nem csak a kötelező tétellel, hanem az állampolgárok meggyőzésével is el lehet érni. Asbóth szerint az fog érdekes helyzetet eredményezni, ha elfogynak az oltásra regisztráltak, és még nem érjük el a nyájimmunitást. Ekkor ugyanis elképzelhető, hogy kötelezővé teszik az oltást, de erről jelenleg még nincs információ.

Forrás: atv.hu