Kovács Zoltán – „KáZé, a politikai nagyvad

Németh Péter 2020. február 7. 13:15 2020. feb. 7. 13:15

Földi halandónak – másként egy átlagembernek – vajmi kevés fogalma van a vadászatról, még kevésbé a vadászokról. Nyilván nem véletlenül: a többségnek meg sem fordul a fejében, hogy szafarira induljon, és nem csak azért, mert tisztában van az árakkal, és azzal, hogy az ilyesmi számára elérhetetlen, hanem egyszerűen azért, mert kiesik az érdeklődési köréből. Pedig mostanság egyre nagyobb divat ez a tevékenység. Furcsa mód, a politikusok között lett népszerű a vadászat. Egyre többen akarnak valamely társaság tagjává válni, részt venni hazai, vagy külföldi vadászatokon.

Nemrég számoltunk be arról, hogy „KáZé”, ahogy a bennfentes körökben nevezik – alias Kovács Zoltán –, a kormány nemzetközi szóvivője, komoly tényezővé lett ezen a területen; a világkiállítási kormánybiztos kinevezése egyben jelentős pénzek fölötti uralmát is jelentette. Arról már írtunk különben, hogy ez a jövőre esedékes rendezvény csak a magyar szóhasználatban vált világkiállítássá, hivatalosan vadászati kiállítás. Semjén Zsolt lobbiereje, miniszterelnök-helyettesi rangja és az ebből fakadó Vadászati Védegylet elnöki posztja – úgy látszik – elegendő volt ahhoz, hogy itthon világkiállításként kezeljék az eseményt, és mintegy ötven milliárd forintot költsenek el rá.

Csak a kiállítás logója 250 millióba került, és a kommunikációra, előkészítésre is egymilliárdot fordítanak. Hogy pontosan mire költenek még, nehezen követhető. Pályázatot kiírtak ugyan a vadászterületek fejlesztésére, de hogy ezen belül mire szavaznak meg forintokat, egyelőre csak a bennfentesek tudják. Mindenesetre „KáZé” – a Hírklikk információi alapján – nagyvonalúan ígérget a különböző vadásztársaságoknak. Az informátorok szerint, erre az összegre hivatkozva, de azt is mondják forrásaink, hogy nem teljesen önzetlenül teszi.

Kovács Zoltán, aki a legbigottabb szóvivők közé tartozik, állítólag nagyjából két évvel ezelőtt tűnt fel a vadászmezőkön, azóta – a kormánybiztosi beosztása mellett – a szép hagyományokra visszatekintő Nimród című újság főszerkesztője lett. (Az elődök között megtalálható – 1920-tól – Kittenberger Kálmán is, aki szerkesztőként jegyezte a lapot.) Egyes állítások szerint, Semjén Zsolt hozta őt helyzetbe, de akárhogy is történt, mára a vadászat egyik uralkodó, vagy uralkodni váló személyiségévé lett. Figyelme középpontjában nem csupán a (világ)kiállítás teendői állnak, legalább ilyen erővel koncentrál arra, hogy a bakonyi vadászat megkerülhetetlen figurája legyen. Három társaságban is igyekezett tagként működni – persze nem egyszerű tagként, hanem a csapat elnökeként.

Úgy tudjuk, volt olyan hely, ahol elutasították, illetve nem akarták, hogy vezetőjük legyen, de másutt örömmel fogadták – talán a beígért pénz ígéretében, igézetében. Az nem teljesen egyértelmű, hogy ahol elnökké választották, az egy frissen alakult társaság, vagy már korábban is létezett. Annyi azonban bizonyos, hogy a tagok közé bevitte Bayer Zsoltot – ahogy azt megírtuk –, az elvárt ötmillió forintos belépődíj helyett hárommillió forintért. A szélsőjobbos publicista még nem fizette be ezt az összeget, de március elejéig van rá ideje. Ugyanennek a társaságnak a tagja különben Nagy Andor bécsi nagykövet, egykori Soros-ösztöndíjas, illetve Magyar Zoltán tornász olimpiai bajnok is.

Kovács Zoltánról azt mesélik, hogy – kissé eufemisztikus megfogalmazásban – meglehetősen energikusan mozog a vadászok világában. Nagy és befolyásos vadásszá válása a Fidesz világában könnyen elképzelhető. Mellesleg a vadászat valóban komoly divattá vált politikusi körökben. Nem egy országgyűlési képviselő – alapvetően kormánypártiak – kedvenc szórakozása ez itthon és külföldön. A külföldi utak általában Afrikába vezetnek, ahol egy 21 napos szafari, amely lehetőséget ad az öt nagy (big five) vad kilövésére (elefánt, rinocérosz, bivaly, oroszlán, leopárd) belekerülhet akár 120 ezer euróba is.

Nem véletlen tehát, hogy a vadászatot úri passziónak tartják, talán ezért is kapott rá a politikai elit. (Semjén Zsolton és Kovács Zoltánon túl, hogy csak néhány nevet említsünk, Lázár János, Bánki Erik, Harrach Péter és Polt Péter is hódol ennek a szenvedélynek, nem különben Mészáros Lőrinc, aki nagy vadászterületek fölött is diszponál). Ráadásul az itt elköltött pénzekkel nem kell elszámolni. Én legalábbis még nem találkoztam egyetlen olyan vagyonnyilatkozattal, amely ezt, vagy a kilőtt állat agancsát, agyarát tartalmazta volna. Pedig egy gímszarvas bika agancsa belekerülhet akár hárommillió forintba is.

Nincs információm arról, hogy Kovács Zoltán hány ilyen trófeával rendelkezik, és van-e neki, mi volt a megszerzésük fedezete, csak azt látom, hogy az Orbán-hű szóvivő ezen az úton akar politikai nagyvaddá válni.