Kovács Zoltán twitteres akciója miatt jogi lépéseket fontolgatnak Brüsszelben

HírKlikk 2019. december 13. 17:32 2019. dec. 13. 17:32

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország nem tartja kielégítőnek a magyar választ Kovács Zoltán államtitkár keddi Twitter-üzenetei ügyében. Ezt Tytti Tuppurainen, a finn kormány európai ügyekért felelős minisztere közölte pénteken Brüsszelben, hozzátéve, hogy a magyar válasz hiányos, nem foglalkozik a twitterezés tényével, és megpróbálja másra terelni a figyelmet.

A finn elnökség arra kért magyarázatot, hogy Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára Twitter-üzeneteket küldött a Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárásról folytatott keddi második meghallgatásról az Általános Ügyek Tanácsában – noha az ülés zárt ajtós volt.

Tytti Tuppurainen hangsúlyozta, hogy az Európai Unió Tanácsának ülései titkosak, ennek megszegése rendkívül komoly vétség. Hozzátette, hogy az esetről konzultálni fognak a tanács jogi osztályával, valamint foglalkoznak vele az Európai Unió Tanácsa keretében működő Állandó Képviselők Bizottságának (Coreper) ülésén is.

A finn elnökség kérdéseire a Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszolt csütörtökön. Gulyás Gergely a kettős mérce megnyilvánulásának nevezte a számonkérést arról, hogy a magyar kormány egy államtitkára a saját véleményét rögzítve, Twitteren tudósított a meghallgatásról.

Kijelentette: a magyar kormány továbbra is nyitott az együttműködésre, de el kell dönteni, hogy milyen formában zajlanak az eljárások.

Forrás: MTI/Hírklikk