Szigorítja-e a magyar kormány az abortuszt?

HírKlikk 2020. október 28. 11:08 2020. okt. 28. 11:08

A kormány valóságos szándékát szeretnénk tudni abortusz ügyben. Ugyanis az elmúlt héten a kabinet – az Egyesült Államok, Fehéroroszország, Lengyelország, Brazília, India, illetve az Arab Emírségek –társaságában aláírt egy olyan megállapodást, amelynek célja az, hogy a művi terhesség-megszakítást mellőzve foglalkozzanak a nők jogaival. Bár ezt a magyar családügyi miniszter a megállapodás jelentőségét igyekezett bagatellizálni, a kormány által irányított lapok pedig elhallgatni. Olvasóink körében viszont felháborodást és bizonytalanságot érzékeltünk. Ezért levélben fordultunk a családügyi miniszterhez, aki egyben a Fidesz alelnöke is. Tudvalévő ugyanis, hogy a kormánypártban Kövér László személyében akad olyan, a törvényhozásra is nagy befolyással rendelkező közszereplő, aki a nők elsődleges feladatának a szülést és a ház, a gyerek körüli teendők ellátását jelölte meg.  Ezért fordultunk a családügyi miniszterhez, Novák Katalinhoz, hogy tisztázzuk a kormány valóságos szándékát. Amennyiben választ kapunk, természetesen azokat a legrövidebb időn belül nyilvánosságra hozzuk.

Tisztelt Novák Katalin,

Tisztelt Miniszter Asszony!

Tekintve, hogy a nyilvánosságra került információk szerint, a magyar kormány aláírt egy nemzetközi megállapodást, amelyet a magyar sajtó csak „abortusz-ellenes egyezménynek” nevez, ezért a Hírklikk szerkesztősége a hiteles tájékoztatás érdekében interjút kér Öntől. 

A közvéleményt elsősorban az abortusz-ellenesség, illetve a terhesség művi megszakításának esetleges szigorítása kavarta fel. A helyzet tisztázása érdekében, a következő kérdésekre szeretnénk Öntől választ kapni.  

1. A magyar kormánynak van-e a szándékában az abortuszt szigorítani?

2. Az abortusz-ellenesnek tartott egyezmény aláírása után, hosszú távon tervezi-e a kormány a terhességmegszakítás szigorítását?

3. Ha nem tervezik az abortusz szigorítását, akkor miért írtak alá egy abortuszellenes megállapodást?

4. A dokumentum aláírása után tervezik-e annak nemzetközi szerződésként kötelező erejű elismerését, azaz tervezik-e ratifikálni azt?

5. A magyar alaptörvény nem tiltja a terhességmegszakítást, tervezik-e az alkotmány ilyen irányba történő módosítását?

6. Ha nem, akkor nem tart-e attól, hogy a magyar kormány egy, az alaptörvénnyel ellentétes egyezményt írt alá?

7. Miniszterként és törvényalkotóként tiszteletben tartja-e a nők szabad önrendelkezési jogát, vagy a születési szám növelése érdekében, korlátozná azt?

8. A magyar kormánynak szándékában áll-e az Alkotmánybíróság döntését kérni a terhességmegszakítás szigorításáról, ahogy az Lengyelországban is megtörtént?

9. Mit szól ahhoz az elemi társadalmi felháborodáshoz, ami Lengyelországban az után bontakozott ki, hogy alkotmányellenesnek ítélték a beteg magzatok művi vetélését lehetővé tevő előírást?

A válaszokat, vagy a személyes interjú készítésének lehetőségét várva:

Tisztelettel

Kardos Ernő