Követhetetlen kereszténydemokrata kavarás Hatvanban

Csanádi Dávid 2019. szeptember 4. 06:50 2019. szept. 4. 06:50

A helyi kereszténydemokraták nem a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjét támogatják, pártjuk viszont igen, bár az egyik országos elnökségi tagjuk nem is az ő színeikben indul a választáson. És még nincs vége…

Az őszi szelek nem kavarják annyira az avart, ahogy Hatvanban a kormánypárti képviselők kuszálják a szálakat az önkormányzati választásokra készülve. Gondolná például bárki, hogy a KDNP hatvani pártszervezete nem a FIDESZ-KDNP jelöltjét támogatja a választásokon? És azt, hogy a KDNP egyik országos elnökségi tagja nem a pártja színeiben indul? És hogy a helyi KDNP-szervezet által támogatott ex-fideszes jelölt polgármesterjelöltként független, önkormányzati képviselőjelöltként viszont nem az, ellenben nem is KDNP-s?

Megpróbáltuk a lehetetlent, de egyedül nem sikerült kibogoznunk az erőteljesen összegubancolt gombolyagot, ezért segítséget kértünk. Telefonon sikerült elérnünk Bíró József önkormányzati képviselőt, aki a legutóbbi választásokon az Együtt Hatvanért Egyesület színeiben szerzett mandátumot.

A helyzet tehát az, hogy a Fidesz-KDNP Gál Erzsébet személyében polgármesterjelöltet indít a hevesi városban, ellenfeleként a jelenlegi polgármester, Horváth Richárd is indul független jelöltként. Horváth 2015-ig a Fidesz tagja volt, az önkormányzat honlapján a mai napig a Fidesz-KDNP képviselőjeként szerepel.

A pártjával való szakítás évében létrehozta a Hatvani Városvédő Egyesületet és a Polgári Értékekért Alapítványt. Ez az alapítvány adja ki azt az újságot, amelynek címlapján félreérthetetlen felirat hirdeti, hogy a KDNP hatvani szervezete Horváth Richárdot támogatja. Ebből az következik, hogy bár a KDNP-nek indul saját jelöltje a polgármesteri székért, ám neki még a saját pártja támogatását sem sikerült megszereznie. Mondhatjuk úgy is, hogy a KDNP nem támogatja a KDNP-t.

Most már áttérhetünk a Horváth által alapított egyesületre, ugyanis ők jelölő szervezetként állnak alapító atyjuk mögött, legalábbis, ami az önkormányzati képviselőjelöltséget illeti. Így lehetséges, hogy Horváth Richárd független polgármesterjelölt önkormányzati képviselőjelöltként nem független.

Most érdemes venni egy nagy levegőt, mert még nincs vége a történetnek. A Hatvani Városvédő Egyesület ugyanis szintén önkormányzati képviselőként indítja a választásokon Szinyei Andrást, aki jelenleg a város alpolgármestere. Ne is találgasson senki, természetesen a Fidesz-KDNP színeiben. Olyannyira, hogy ő a KDNP országos elnökségének Heves megyei tagja.

Összefoglalva: a KDNP jelöltjével szemben induló független polgármesterjelöltet a KDNP támogatja, ő viszont önkormányzati képviselőként ugyanannak az egyesületnek a színeiben indul, mint a KDNP országos elnökségének egyik tagja. Lehetne a kérdésünk itt a végén akár az is, hogy hány éves a kapitány…

Kalauzunk, Bíró József egyébiránt úgy vélekedett, hogy a választások idején talán már nem is lesz Hatvanban KDNP, mert ezt aligha tűri az országos vezetés (amelynek egyik tagja az ellenfél egyik jelöltje – a szerk.). Hát lehetséges, hogy Semjén Zsolt levadássza őket, ami nagy kár lenne, mert mostanában kevés szórakoztatóbb van a hazai politikában a hatvani KDNP-nél.