Közel 60 milliárddal többe kerülhetett a Mészáros-féle erőmű, mint sejtettük

Csanádi Dávid 2020. július 28. 07:15 2020. júl. 28. 07:15

Úgy tűnik, erősen alábecsülték a Mátrai Erőmű körüli kiadásokat, mert az MSZP által megszerzett információk szerint, nem a 17,44 milliárdos vételárban állt meg a Mátrai Erőmű megvásárlása. Hihetetlennek tűnik, de akár a 75 milliárdot is elérheti a ráköltött közpénz.

Még december 23-án jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, hogy 17,44 milliárd forintért vásárolta meg a Magyar Villamos Művek (MVM) az addig Mészáros Lőrinc érdekeltségei közé tartozó Mátrai Erőművet. Már ez is jelentős felháborodást keltett az ellenzékben, de azóta – a Tóth Bertalan MSZP elnök-frakcióvezető által hivatalosan kikért adatokból – kiderült, hogy ennél alighanem sokkal nagyobb összegről van szó.

17,44 milliárd, ami már eleve nem annyi

Az eredeti bejelentés arról szólt, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó cégek, az Opus és a Status Energy Magántőkealap eladták a Mátrai Erőmű 72,66 százalékos tulajdonrészét birtokló Status Power Invest Kft.-t az állami energiacégnek. Ez került akkor 17,44 milliárd forintba. Júliusban kiderült, hogy – bár az adásvétel tényleg ennyiről szólt –, ennél többet kell az üzletbe fektetni az MVM-nek, hiszen ki kellett váltani a megvásárolt cégek adósságait – amikkel a korábbi tulajdonosoknak tartozott, és csaknem 5 milliárd forintra rúgott.

Rettentő pénzügyi állapotban

Az akkori Párbeszéd-adatigénylést az MSZP-é követte: eszerint az MVM-igazgatóság hiteljuttatásokat és tőkeemeléseket javasolt a birtokába került cégeknek: a Status Power Invest Kft.-nek legfeljebb 7,4 milliárd forint hitelt, ugyanennyi tőkeemelés mellett, Mátrai Erőmű Zrt.-nek 11,4 milliárd forint hitelt és 19 milliárdos tőkeemelést, míg a Status Geo Investnek 7,6 milliárdnyi hitel áll a javaslatban. Ezen tranzakciók egy része már megtörtént, de van, ami egyelőre várat magára.

Az igazgatósági javaslatból azért egyértelmű, hogy az MVM által megvásárolt cégek rettentő pénzügyi állapotban lehettek, ha az új tulajdonos azonnal ekkora tőke injektálását látta szükségesnek.

Most akkor ki is vette meg az erőművet?

Természetesen nem az a kérdés, hogy az állam-e a vásárló, hiszen egyértelmű: az MVM állami cég, tehát, amit megvásárol, az az államé. Csupán érdekesség, hogy Orbán Viktor annak idején azzal indokolta a tranzakció szükségességét, hogy nem zárhat be az ország második legnagyobb energiatermelője, a Tóth Bertalan által megszerzett információk szerint, viszont az MVM maga akarta megvásárolni a Mátrai Erőművet.

Ez az ellentmondás eredhet abból is, hogy kerülni kell a látszatát a Mészáros-érdekeltségekhez történő közpénzjuttatásoknak. Ez „papíron” tulajdonképpen sikerült is.

A szocialisták panaszt tesznek

Cikkünk készülte közben jelentek meg az MSZP honlapján a Tóth Bertalan által megszerzett dokumentumok, egy bejelentés kíséretében, amely szerint a szocialisták a részletes dokumentumok megismerését követően, tiltott állami támogatás miatt, panaszt fognak tenni az Európai Bizottságnál.

Az eljárástól azt várjuk, hogy a tiltott módon juttatott előny visszaszerezhető Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől az állam részére, hiszen az erőművel kapcsolatban álló több ezer dolgozót, beszállítót, kisvállalkozót nem lehet az út szélén hagyni, a terheket pedig fizetni kell – írják.