Közel 7 ezer milliárdos cég van Magyarországon

HírKlikk 2020. július 7. 13:54 2020. júl. 7. 13:54

Egyre több az 1 milliárd forint éves árbevétel feletti cég Magyarországon. A legjobban a tisztán hazai érdekeltségűek száma nő. Az évi nettó 1 milliárdot meghaladó árbevétellel rendelkező cégek száma meghaladja a tízezret – tette közzé az Opten. A növekedés dinamikus, amit igen nagy részben a tisztán hazai érdekeltségű milliárdos cégek megjelenése eredményezett.

Évek óta dinamikusan nő a „milliárdos” cégek száma. 2011-ben még csak 6500 ilyen cég volt az országban, de néhány év alatt, több mint 50 százalékkal növekedett ez a cégbázis.

Ezen belül, míg a külföldi érdekeltségű nagyvállalatok száma évről-évre stagnál, vagy alig emelkedik, addig a hazai érdekeltségű cégek száma egyre gyorsuló sebességgel nő. A 2017-es beszámolókhoz képest, például a 2018-as adatokban több mint 1000 új, milliárd feletti, tisztán hazai érdekeltségű cég található. Jelenleg mintegy 7 ezer olyan vállalkozás található Magyarországon, amelynek minden tulajdonosa és minden végső tulajdonosa magyarországi című magánszemélyekhez és intézményekhez köthető.

A tendencia eredményeként, a külföldi érdekeltségű nagyvállalatok aránya fokozatosan csökken az országban. Míg 2011-ben 41 százalék felett volt a külföldi érdekeltségű milliárdos cégek aránya, ez az érték mára 31 százalékra csökkent. Hasonló tendencia figyelhető meg a 100 millió forint éves árbevételt meghaladó cégek körében. Itt az arány 18-ról 12 százalékra csökkent.

A szürkegazdaság is szerepet játszik

A külföldi érdekeltségű cégek tulajdonosi körét vizsgálva is jelentős átrendeződés látszik. Magyarország két tradicionális kereskedő partneréhez – Németországhoz és Ausztriához – köthető cégek száma nem csak arányaiban, de abszolút értékben is fokozatosan csökken.

Az érdekeltségi toplistát ugyan még Németország vezeti, de a 2011-es adatokhoz képest, 27,8 százalékkal csökkent a számuk. Az érdekeltségi lista 3. helyén szereplő Ausztria pedig 18 százalékos hazai cégszám -csökkenést szenvedett el az évek alatt.

Az Egyesült Államokhoz köthető cégek száma is meredeken csökken – napjainkban is. A nyugat-európai tulajdonosok azonban nem minden esetben vannak lemorzsolódóban. Az Olaszországhoz és Nagy-Britanniához köthető cégek száma például emelkedik.

A toplistán még megtalálhatók olyan országok, ahol vélhetően nem a valódi gazdasági érdek emelte be az országot a kiemelt szereplők közé. Az Ukrajnához köthető cégek száma például fokozatosan nő, de az adatok szerint, az országhoz köthető cégek jelentős része problémás, így részben szürkegazdasági okai lehetnek a kötődésnek.

A listán szereplő regisztráltan offshore kötődésű cégek mennyisége továbbra is jelentős, de az ide köthető cégek száma már csökkenőben van.

A járvány várható hatásai

A 2020-as koronavírus-járvány gazdasági hatásai vélhetően megtörik majd a nagyvállalatok számának növekedését. Várhatóan a cégek jelentős részének árbevétele visszaesik, legalábbis nem nő tovább olyan dinamikusan a milliárdos cégek mennyisége, mint az előző években.  A gazdasági visszaesés fontos mérőpróbája lesz mind a hazai, mind a nemzetközi érdekeltségű cégek tőkeerősségének, stressztűrésének.

Forrás: Hírklikk