Közel a megoldás a zuglói parkolási ügyben

Nagy András 2019. május 15. 07:39 2019. máj. 15. 07:39

Egyelőre továbbra sincs végleges megoldása a zuglói parkolási ügynek, igaz, július közepére akkor is megoldódnak a dolgok, ha a kerületi jegyzőnek sikerül érvényteleníteni az önkormányzat hétfői döntéseit.

Nagyot ment a médiában a hír - még Tarlós István is megszólalt -, hogy Zugló felmondja a parkolási cégeivel kötött korábbi szerződéseit, és saját kézbe veszi a fizetőparkolás üzemeltetését, ráadásul június közepétől ingyenessé teszi a parkolást a XIV. kerületi lakosság számára.

Azonban a parkolás jelenlegi üzemeltetőjének szerződése július 9-én amúgy is lejár. Ez pedig lehetőséget ad Karácsonynak arra, hogy a túl magasnak ítélt költségeken az önkormányzat csökkentsen – közölte a Hírklikkel a zuglói polgármesteri hivatal. Emlékeztetnek arra is, hogy Karácsony harmadjára vitte a kerületi képviselő-testület elé a parkolás üzemeltetéséről szóló költségcsökkentő javaslatát, és a javaslat a Fidesz tartózkodása mellett ezúttal megszerezte a többséget.

A polgármester elfogadott előterjesztése értelmében a szerződés lejártával az önkormányzat külső cég beiktatása nélkül saját maga végzi majd az üzemeltetési feladatokat. Ennek előkészítése kezdődhet el a mostani döntéssel. A polgármesteri javaslat elfogadásával Zuglóban megnyílt a lehetőség egy átláthatóbb, befolyástól mentes üzemeltetés felé.

A testület elfogadta Karácsony Gergely javaslatát egy olyan összetételű munkacsoportról is, amelynek munkájában a polgármester mellett a képviselővel rendelkező valamennyi párt delegáltja részt vehet. Ez a testület a parkolási rendszer működését vizsgálja majd helyi és fővárosi szinten is. A polgármester jelezte, hogy a munkacsoportba Baranyi Krisztinát, a IX. kerületi parkolási anomáliák feltárásában aktívan részt vevő független képviselőt delegálja.

A képviselők hoztak egy elvi döntést is arról, hogy a gépjárműadót helyben fizető zuglóiak a kerületben ingyen parkolhatnak majd. Hogy ez megvalósulhasson, ahhoz azonban még módosítani kell a kerületi parkolási rendeletet is. A pazarló parkolási üzemeltetési szerződések felmondása kapcsán ugyanakkor úgy tudjuk, hogy a kerület jegyzője már jelezte jogi aggályait. Ezért törvényességi kifogással él mindkettővel kapcsolatban, azaz a történetnek még koránt sincs vége.