Közel százötven járványpanasz érkezett eddig az ombudsmanhoz

HírKlikk 2021. március 29. 09:27 2021. márc. 29. 09:27

A járvánnyal összefüggésben 2020-ban 93, 2021. március 23-ig pedig 54 beadvánnyal fordultak az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához.

A Népszavának adott tájékoztatás szerint az ombudsman alaptevékenységét érintő összesen 147 beadvány közül az egyedi konkrét panaszok nagy része munkavállalóktól, kisvállalkozóktól érkezett, akik tanácsot vagy segítséget kértek megélhetési problémáik megoldásához. Számos panaszos gyermeke oktatási-nevelési intézményi ellátását kifogásolva nyújtott be beadványt.

2020-ban még jellemző volt a kötelező maszkviselés és az egyes korlátozások elleni tiltakozás, 2021-ben ezeket az oltással, az oltási sorrenddel, a regisztrációval, valamint az oltási igazolvánnyal kapcsolatos megkeresések váltották fel.

Az Egyenlő Bánásmód Főigazgatósághoz a járványhelyzettel összefüggésben 2021-ben három bejelentéssel fordultak. (Az Egyenlő Bánásmód Hatóságot ez év elejétől olvasztotta be a kormány az ombudsmani hivatalba)

Kozma Ákos ombudsman és helyettesei már 2020 márciusában közös közleményben hívták fel a szélesebb nyilvánosság figyelmét arra, hogy a járvány miatt leginkább a kiszolgáltatott, sérülékeny helyzetű csoportok alapjogainak az érvényesülésében merülhetnek fel nehézségek – hangsúlyozta a Népszavának adott válaszában a hivatal.

Annak érdekében, hogy „minél szélesebb körben személyes benyomások révén” kísérje figyelemmel az aktuális helyzetet és szerezzen tapasztalatokat, Kozma Ákos – minden egészségügyi és óvintézkedést maximálisan betartva – „belföldi látogatássorozatot” indított tavaly áprilisban. Ennek során 2020-ban összesen 66, 2021-ben eddig több mint 30 helyszínt keresett fel.

Az alapvető jogok biztosa munkatársaival több fogvatartási helyszínen is ellenőrizte a járványügyi előírások betartását. A lezárult vizsgálatok eredményei megjelentek az ombudsman hivatalos honlapján.

Forrás: Népszava