Közeleg az ősz – hol, hogy áll az összefogás? I.

Nagy András 2019. június 12. 15:01 2019. jún. 12. 15:01

Bár a budapesti képlet jelenleg még aránylag képlékenynek látszik, a kerületek többségben már javában folyik az ellenzéki pártok és civil szervezetek közötti programegyeztetés. Az előkészületek, az ellenzéki együttműködés az őszi önkormányzati választásokra azonban nem csak a fővárosban zajlik: a nyerhetőnek tűnő nagyobb vidéki városok többségében is előrehaladott állapotban vannak mind a jelöltek, mind pedig a programok szintjén. Több részes összeállításunkban a megyei jogú városokon megyünk végig: hol, hogy áll a Fidesszel szemben álló ellenzék?

Békéscsaba‎

Békéscsabán egyelőre nincs hivatalosan bejelentett ellenzéki polgármester-jelölt, ugyanakkor a május 26-i európai parlamenti választási eredményekből az következik, hogy közös indulással, ha nehezen is, de megverhető a Fidesz az ország egyik legjobboldalibb szegletének számító Viharsarokban.

Debrecen‎

A Cívisváros szintén masszív fideszes fellegvárnak számít. Ez a város minden valószínűség szerint narancsszínű marad október után is, ezt mutatják az EP-választási eredmények: a Fidesz egymaga elvitte a szavazatok több mint 50 százalékát. Debrecenben az ellenzéki pártok egy jó jelölttel sem tudnák megszorongatni a Kósa Lajossal és utódjával, Papp Lászlóval helyben ütősnek számító kormánypártot.

Dunaújváros‎

Dunaújvárosban ellenben nem az ellenzék, hanem a Fidesz találhatja magát szorult helyzetben: az EP-választási eredmények szerint összefogás esetén az ellenzék masszívan verheti a Fideszt (kb. 46-40 százalékos szavazati arányban). Pintér Tamás személyében a Jobbik képviselője lesz a polgármesterjelölt a kohóvárosban, őt fogja támogatni a DK, a Momentum Mozgalom, az LMP és a Párbeszéd is. Az MSZP egyelőre nem állt be mögé.

Eger‎

A papok városában szintén jobbikos jelölt méretheti meg magát a Fidesszel szemben: itt az országos politikában is jól ismert Mirkóczki Ádám lesz a közös kihívó. Mirkóczki a Hírklikknek korábban elmondta, felsorakozott mögé a Jobbik mellett az MSZP, az LMP, a Demokratikus Koalíció és a Momentum is, a szavazólapon azonban nem lesznek pártlogók, a jelölőszervezet az Egységben a városért egyesület lesz.

Érd‎

Itt aztán nem sok babért termett a rendszerváltás óta a baloldalnak, ennek megfelelően a májusi EP-választáson sem arattak a demokratikus erők. A Fidesz egymaga a voksok közel felét (48 százalékát) zsebelte be, míg az ellenzéknek a Jobbikkal kiegészülve 44-45 százalék jutott. Amit egy jó jelölttel nem tűnik reménytelennek 4-5 százalékkal feljebb tornászni, jelenleg azonban nincs információnk arról, hogy alakulna valamiféle megállapodás a pártok között a közös polgármester-jelölt személyéről.

Győr‎

Győrben ugyanakkor közösen indul az ellenzék az őszi önkormányzati választásokon – jelentette be a minap a Momentum. A párt közlése szerint mind a 16 egyéni választókerületben egyetlen ellenzéki jelölt fog indulni a Fidesszel szemben, a polgármester-jelölt pedig a helyiek által jól ismert, jelenlegi is győri képviselő Glázer Tímea lesz, akit a DK, a Momentum, a Jobbik, az MSZP és az LMP győri vezetői is támogatásukról biztosítottak.