Közös ellenzéki nagygyűlés

HírKlikk 2021. október 23. 16:40 2021. okt. 23. 16:40

Egységben a szabad Magyarországért! - Közös ellenzéki megemlékezés ‘56 hőseiről. Kezdetét vette az ellenzéki nagygyűlés. A műsorközlő először a járványügyi helyzetre való tekintettel arra kérte a megjelenteket, hogy aki teheti, viseljen maszkot. A rendezvényen beszédet mondanak az előválasztás korábbi miniszterelnök-jelöltjei, azaz Jakab Péter, Karácsony Gergely, Fekete-Győr András és Dobrev Klára, valamint a győztes, Márki-Zay Péter.

Egy színpadon a 106 közös ellenzéki jelölt és a miniszterelnök-jelöltek.

A Jobbik elnöke többek között arról beszélt, hogy az ellenzéki összefogás pártjai teljesítették korábbi ígéretüket. Jakab Péter úgy fogalmazott, már leomlottak a pártok közötti falak és az egyetlen lehetőséget választották, az összefogás útját. Egy oldalon állnak, a tisztesség, a becsület és a szabadság oldalán. Mint mondta, az ellenzék egysége már megszületett és ők azért küzdenek, hogy helyreállítsák a nemzet egységét is. A Jobbik elnöke szerint Orbánéknak múltjuk van, de jövőjük nincs. Az ellenzék célja, hogy visszaadja a népnek a hitet: van élet a Fideszen túl is. Összefogtak a magyar jövőért és tisztában vannak vele, valódi rendszerváltást kell hozniuk. Jakab Péter beszélt arról is, hogy a kormányváltás után mindenképpen elszámoltatást akarnak. Magyarország a továbbiakban már nem lehet következmények nélküli ország - mondta.

A Momentum már leköszönt elnöke, aki ugyancsak miniszterelnök-aspiráns volt, ugyancsak azt emelte ki, hogy gyökeresen megújult a magyar ellenzék. Fekete-Győr András megjegyezte, csak néhány száz méter a távolság a Fidesz által szervezett állami ünnepségtől, de a kormányzati hazugsággyár sok kilométeresre növelte. Az ellenzék célja, hogy a fideszes szavazók egy részét is kiemeljék ebből a hazugság-karanténból. Úgy fogalmazott, a jelenlegi hatalom retteg Márki-Zay Pétertől, mert felborította a status quo-t. Ő az, aki a bizonytalanokat, sőt a fideszesek egy részét is be tudja vinni a közös ernyő alá. Fekete-Győr András utalt saját lemondására is a Momentum éléről és azt mondta, az új politikai generáció mindig vállalja a politikai felelősséget. Saját példája alapján legalábbis nagyon bízik ebben – tette hozzá.

Október 23-a arra figyelmeztet, nehogy elrontsunk a dolgunkat – mondta Dobrev Klára. A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje szerint az összefogás résztvevőinek a következő fél évben bizonyítaniuk kell, hogy nincs széthúzás és üzengetés, csak munka és türelem van. Jövő tavassal vagy együtt győzünk, vagy együtt bukunk –mondta. Demokratának lenni azt jelenti, hogy senkit sem rekesztünk ki, ahogy a jelenlegi rendszer teszi. Dobrev Klára arra is kitért, teljesen érthető, hogy mindenki eltérően látja a közeli és a távoli múlt eseményeit, akár a 19. századról, akár az utóbbi évek történéseiről van szó. A mostani ellenzéki megemlékezésen is sokféle ember van jelen. Ám a sokszínűség lehet éppen az az erő, amellyel le lehet győzni Orbán rendszerét. Hiszen sokféle választ lehet adni arra is, mit jelent magyarnak lenni. A jelenlegi hatalom ellenfeleit azonban összekapcsolja, hogy egy valóban európai köztársaságért küzdenek – mondta Dobrev Klára.

Október 23-a nemcsak az ünneplés és az emlékezés napja, hanem egyúttal születésnap is. A mostani gyűlésen alapozzák meg azt a demokratikus egységet, amely Magyarországot ismét közös hazánkká teszi – mondta Karácsony Gergely. A főpolgármester felidézte, hogy nemcsak 1956-ra, hanem '89-re is emlékezni kell, hiszen az akkori évfordulón kiáltották ki a III. magyar köztársaságot. Azt a rendszert, amelyet aztán – szavai szerint – „egy gonosz politikai kalandor felszámolt”. Utalt rá, hogy ezt a bálványt, amelyet a jövő évi választáson le kell dönteni, a magyarok hozták létre. Ha azonban az ellenzék és szavazói valóban hisznek magukban, győzhetnek ellene. A magyaroknak ugyanis elegük lett abból, hogy politikusok megmondják, hogyan kell jó magyarnak lenni és hogy uralkodjanak rajtuk. Karácsony Gergely kitért saját visszalépésére is. Úgy fogalmazott, valakinek néha vissza kell lépni ahhoz, hogy előre tudjunk lépni. Mint mondta, ezt megértették az őt támogató pártok is. Kiemelte, hogy az összefogás ahhoz kell, hogy újra egyesítsék a szétlopott és szétszakított hazát.

Boldog születésnapot, Magyarország – kezdte beszédét Márki-Zay Péter, utalva arra, amit Karácsony Gergely mondott. Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje azt mondta, 1956 október 23-a magyar szabadságszeretet napja volt. Most pedig az ellenzék azért küzd békésen, hogy Magyarország a szeretet országa lehessen. Mint mondta, nekik nincs pénzük és hatalmuk, viszont áll mellettük rengeteg fiatal, akik eljuttathatják az igazságot mindenkihez. Márki-Zay Péter szerint most hat hónap kemény munka következik, hiszen csak így lehet visszaszerezni a szabadságot és megtörni a hazugság hatalmát. Úgy vélte, a Fidesz eszköztárában a megfélemlítés, a zsarolás és a csalás áll központi helyen – ez ellen kell mindenkinek összefognia. Utalt rá, hogy a kormánypártok láthatóan megijedtek, ennek tudható be az utóbbi hetek rengeteg ígérgetése szinte minden korosztálynak. Nincs kétség azonban, hogy az ellenzékkel szembeni lejárató-kampány még tovább folytatódik, amire ugyancsak fel kell készülniük – mondta. Márki-Zay Péter azzal zárta beszédét, hogy a jelenlegi helyzetből a kijárat nem balra, vagy jobbra van, hanem csakis felfelé.

A beszédek után a színpadra szólították előbb a miniszterelnök-jelölteket, majd mind a 106 egyéni képviselőjelöltet, akik győztek az előválasztáson.

Forrás: Hírklikk