Közös ellenzéki nyilatkozat: tiltakozunk a diktatórikus lépések ellen!

HírKlikk 2020. április 6. 11:39 2020. ápr. 6. 11:39

„Azt követeljük a miniszterelnöktől: ne éljen vissza különleges és időkorlát nélküli mandátumával, ne éljen vissza a kétharmados többségével” – írják a közös nyilatkozatban.

„Orbán Viktornak és kormányának kizárólag egy feladata van a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben: az, hogy mindent megtegyen a magyar emberek védelméért. Minden más intézkedés, amelynek középpontjában nem honfitársaink egészségügyi, szociális, foglalkoztatottsági kérdései állnak, szükségtelen és elfogadhatatlan” – áll a Párbeszéd, az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP és a Momentum közös állásfoglalásában.

Kiemelik: a parlament elé terjesztett törvényjavaslatok arról tanúskodnak: Orbán elsősorban saját hatalmának továbbépítésére használja fel a koronavírus-veszélyhelyzetet. „Mi, a demokratikus ellenzék pártjai határozottan tiltakozunk a diktatórikus lépések ellen, és azt követeljük a miniszterelnöktől: ne éljen vissza különleges és időkorlát nélküli mandátumával, ne éljen vissza a kétharmados többségével” – teszik hozzá.

Az ellenzéki pártok azt kérik Orbántól, hogy vonja vissza

  • a Fővárosi Közgyűlés által leállított városligeti építkezések folytatásáról;
  • a színházak felügyelőbizottságainak bővítéséről és összetételéről;
  • a milliárdos állami beruházások titkosításáról;
  • a védett földek eladásáról;
  • a természetvédelmi területek védettségéről;
  • valamint egyes állami ingatlanok ingyenes propagandista-közalapítványi átadásáról szóló törvényjavaslatait, ugyanúgy, ahogyan azt a polgármesterek önálló döntési jogára vonatkozó előterjesztéssel – nagyon helyesen – már megtette.