Közösen újra kell alapítanunk a Szent István megálmodta nyugati orientációjú államot

HírKlikk 2021. augusztus 21. 13:07 2021. aug. 21. 13:07

Ez lehet újbóli felzárkózásunk záloga Európához – a demokrata ellenzéki szövetség most és tavasszal erre kéri a választók felhatalmazását.

Az a Magyarország, amit létrehozott Szent István – a nyugati kultúrkörhöz kapcsolódva –, egy nyugati orientációjú ország volt. Ezt gondolja generációkon átívelve a magyar emberek többsége is, ezért ehhez kell visszatérni – hangsúlyozta a Magyar Szocialista Párt nevében Hiller István, volt kultuszminiszter, az MSZP választmányának elnöke pénteken, az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Ennek az országnak és nemzetnek akkor jó, ha nyugati orientációjú. Akkor tudta a legtöbbet kihozni magából, akkor tudta a saját társadalomfejlődését, az egyéni és közösségi vagyongyarapodást törvényesen megcsinálni, amikor nyugati orientáltságú ország volt (…) Ehhez a kultúrkörhöz tartozni ennek az országnak az előnye: nincsen más! Lehetne, csak nem éri meg” – emlékeztetett Hiller.

Megerősítette, a hazánkban a jogállam leépítését megváltoztatni modern, új államalapítással, a társadalom erős felhatalmazásával rendelkező új alkotmánnyal kell. Kérdésre, hogy nem kell-e majd kétharmad az új Alkotmányhoz, Hiller elmondta, „A cél nem egyszerűen csak a résztörvényeket megváltoztatni, hanem ennek a gondolkodásnak felhatalmazást kérni és kapni, amely alapján új Alkotmányt akarunk: ez az ambíció. (…) A kétharmados törvény megváltoztatásához bizony kétharmad kell” – szögezte le.

Oktatáspolitikai szempontból elmondta, ugyanez igaz az egyetemekre: színvonalas, független állami egyetemek újjáalapítására van szükség, mert azon túl, hogy a fideszes maffiakormány részben a magyar felsőoktatásba kívánja átmenteni a hatalmát, nincs más indok az alapítványosdira, Európában ugyanis nincs példa arra, hogy egy állami egyetem alapítványba szervezése emelte volna az egyetem színvonalát, térségünkben viszont számos város állami egyeteme a világ élvonalában van.

„A vitában annak idején elmondták, hogy például ott van az egyik berlini egyetem, a Freie Universität zu Berlin, amelynek a kuratóriumában ott ül Berlin főpolgármestere – de nem a mostani főpolgármester, hanem a mindenkori berlini főpolgármester. Ők meg nem a mindenkori magyar igazságügy-minisztert, külügyminisztert, gazdasági minisztert ültették be, hanem a most hivatalban lévő fideszes politikust. Ez vitte volna az oktatást „távolabb a politikától”? Hát ez maga a pártpolitika bevitele az egyetemre” – mutatott rá a volt szocialista oktatási miniszter, aki felhatalmazást kért pártja számára ahhoz, hogy Magyarországon színvonalas, és nem egy politikai csoport által uralt és tulajdonolt felsőoktatást lehessen teremteni. 

Az ünnep kapcsán emlékeztetett, a vidéki tudományegyetemek mindegyikét elvették a magyar államtól. „Beszélünk itt ma magyar államiságról. Ünnepi szónoklatok hangzanak el a Szent István-féle erős magyar államról, a szegedi, a pécsi, a debreceni tudományegyetemet meg elvették a magyar államtól, és egy öttagú kuratórium kezébe adták (…) hogy van ez így augusztus 20-án”” – tette fel Hiller a kérdést.

Végezetül a pécsi előválasztásról kérdezve, a napokban sajtóhírek szerint visszalépett párbeszédes politikusról, Mellár Tamásról, mint a legesélyesebb képviselőjelöltről is szólt. „Mellár Tamás országgyűlési képviselő, egyébként tudósember, esélyes jelöltként fog indulni az előválasztáson. Az MSZP-Párbeszéd szövetségnek Mellár Tamás a jelöltje” – hangsúlyozta az MSZP országgyűlési képviselője.