Közvetlen uniós forrásokért lobbiztak az ellenzéki polgármesterjelöltek Brüsszelben

HírKlikk 2019. szeptember 4. 19:19 2019. szept. 4. 19:19

Négy európai uniós biztossal és magyar európai parlamenti képviselőkkel is találkoztak ellenzéki polgármesterjelöltek szerdán Brüsszelben, hogy az önkormányzatok számára közvetlenül elérhető pályázati lehetőségekről tárgyaljanak. Céljuk az, hogy csökkentsék a magyar kormánynak való kiszolgáltatottságot - írja az EUrologus.

A közös ellenzéki polgármesterjelöltek az uniós biztosok mellett Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság minőségi jogalkotásért és jogállamiságért felelős alelnökével is tárgyaltak.

A megbeszélés után Timmermans azt mondta:

"változtatni kell a régi szabályokon, és több forrást kell biztosítani a fenntarthatóság jegyében a helyi döntéshozatalnak."

„A magyar települések három forrásból gazdálkodhatnak: a saját bevételeikből, a kormányzati támogatásokból és az uniós pályázatokból. Utóbbiaknál jelenleg alacsony azoknak az alapoknak az aránya, ahol a városok közvetlenül folyamodhatnak az Európai Unióhoz. Az esetek zömében a nemzeti, tehát a kormány által felügyelt intézményrendszerhez kell pályázni” – mondta az EUrologusnak Márton Roland, Székesfehérvár közös ellenzéki polgármesterjelöltje.

„A kormánypárti polgármesterjelöltek így rendszeresen azzal fenyegethetik a választókat, hogy ha nem ők kerülnek hatalomra, akkor elapadnak a pályázati források” – tette hozzá Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő, aki megszervezte a magyar polgármesterjelöltek találkozóit Brüsszelben.

A megbeszélések után a polgármesterjelöltek élő Facebook-videóban számoltak be a részletekről: