Különleges könyvet írt Bolgár György

HírKlikk 2019. április 14. 07:05 2019. ápr. 14. 07:05

Verseskötet jelent meg Bolgár György Beatles dalokra írt költeményeiből.

Részlet a könyv ajánlójából: "Szokatlan és formabontó verseskötettel jelentkezik az ismert rádiós, költő, író, Bolgár György. Szokatlan, mert az egész könyv egyetlen témára, csupa Beatles-dalra, a Beatles-életérzésre íródott, és formabontó, mert nemcsak versekből áll, hanem minden egyes darab mellé készült egy rövid összefoglaló az eredeti, címadó Beatles-slágerek születéséről, valamint korabeli magyar újságok alapján arról a Magyarországról, amelyben akkor éltünk, és amelybe ugyanúgy berobbant a Beatles, mint Angliába vagy Amerikába. ...

Bolgár György a Klubrádió Café Péntek című műsorában Váradi Júliának elmondta, hogy a kötetben szereplő verseknek csak a címei azonosak a Beatles dalok címeivel, a szövegből nem vett át semmit. A dalokat gondolta újra, hogy mit érzett akkor amikor először hallotta. A verseknek a Beatles életérzéshez, a címek inspirálta gondolatokhoz van köze.

A korosztálya számára ez a zene a szabadságot, a nyugatot jelentette. 19 éves korában meghívólevéllel néhány hetet töltött a rokonoknál Angliában, ahol éppen a Help volt a sláger. A mai napig megmaradt, a fülében van, sose tudott tőle szabadulni, mindig tudta, hogy valamit írni fog róla.

Az 1974-ben megjelent első verseskötetében már volt egy ilyen Beatles vers, azóta készült a mostani kötet megjelentetésére.

Forrás: Hírklikk