Különös anyagból gyúrt embereket kérdezhetett a Nézőpont

Föld S. Péter 2020. április 7. 14:12 2020. ápr. 7. 14:12

Nemzeti egység van a kormány mögött. Ezzel a sommás megállapítással ajánlja legfrissebb közvélemény-kutatásának eredményeit a kormányhoz igen közeli Nézőpont Intézet. Állításuk szerint, a megkérdezettek 78 százaléka inkább elégedett a kormány eddigi intézkedéseivel, mint nem. Ez az arány még a kritikusnak mondott Budapesten is 70 százalék. Az egészségügyi ellátórendszerért pedig kifejezetten odavannak a magyar emberek: a megkérdezettek 80 százaléka elégedett, ami a Nézőpont szerint, erős közbizalmat feltételez.

Nagy mázlista ez a Nézőpont Intézet, jóval szerencsésebb, mint a többi, az övékétől rendre eltérő eredményekre jutó közvélemény-kutató cég. Nem csak azért van mákjuk, mert az állam rendesen gondoskodik róluk, és vastagon kitömi őket megrendelésekkel, hanem azért is, mert a kérdezőbiztosaik rendre olyan embereket találnak meg, akik szinte mindennel elégedettek, ami az országban történik.

Azok az emberek válaszolnak a Nézőpont kérdéseire, akiknek imponál, hogy Semjén Zsolt a koronavírus járvány ürügyén, olyan salátatörvényt nyújt be a kétharmados fideszes többségű parlamentnek, amely köszönőviszonyban sincs a vírus elleni küzdelemmel, viszont igen alkalmas a jogállam lebontására, valamint a sajtó és a szólás szabadságának korlátozására.

Rendre olyan emberek válaszolnak a Nézőpontnak, akiknek nincs bajuk azzal, hogy az egészségügyben dolgozók sokáig védőfelszerelés nélkül voltak kénytelenek munkájukat végezni, és azzal is egyetértenek, hogy miközben idehaza hiány van védőfelszerelésből, a kormány nagylelkűen több százezer maszkot adományoz Horvátországnak, Szerbiának és Észak-Macedóniának.

Sorolhatnánk hosszan, hogy milyen különös anyagból gyúrt embereket kérdez a Nézőpont, ám van egy ennél érdekesebb kérdés is. Nem tudhatjuk ugyanis, hogy konkrétan miket kérdezett a Nézőpont az emberektől. Ha például azt kérdezik, hogy mi a jobb, ha Orbán Viktor és kormánya kapkod, rögtönöz, és sorsára hagyja a legjobban rászorulókat, vagy az, ha ledobják Magyarországra az atombombát, akkor a válaszadók között feltehetőleg az első opció lesz a nyerő.

Mielőtt a Nézőpont a gazdája mögött álló nemzeti egységgel dicsekedne, nem volna rossz, ha a kérdéseiket is megismerhetnénk. Ennek hiányában, azt kell gondolnunk, hogy ugyanúgy nem mondanak igazat, mint az a kormány, amely eltartja őket.