Különös ok miatt fújták le a tanársztrájkot

HírKlikk 2019. május 27. 14:12 2019. máj. 27. 14:12

Mégsem lesz tanársztrájk, a PDSZ visszavonta a sztrájkfelhívást.

Közleményben tudatta hétfő délelőtt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, hogy a jogszerű sztrájk feltételi a PDSZ-nek fel nem róható okokból nem teljesülnek, ezért a május 29-re meghirdetett sztrájkfelhívást visszavonja - írja a hvg.hu.

Megjegyzik, továbbra is küzdeni fognak azért, hogy a közszférában lehessen sztrájkolni.

A hétfői közlemény ugyan erre nem tér ki, de korábban azt írta a PDSZ, hogy a sztrájkkövetelések vonatkozásában a kormánnyal folytatott egyeztetések nem vezettek eredményre. A nagyobb munkáltatók nem fogadták el a PDSZ személy- és vagyonvédelemre épülő megállapodástervezetét, saját ajánlatot nem tettek, a tankerületi központoktól a megadott határidőig az együttműködési kötelezettséget sértő válaszokat kaptak, a szakképző centrumoktól válasz sem érkezett.

Bár a PDSZ több munkáltató esetében az illetékes közigazgatási és munkaügyi bírósághoz fordult, onnan sem érkeztek meg a sztrájktörvény által előírt határidőn belül a válaszok.

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke május elsején jelentette be, hogy a szakszervezet május 29-re egész napos sztrájkot hirdet. Többek között azt követelték volna, hogy rendezzék a közalkalmazotti illetménytáblát, kössék a pedagógusbérek kiszámítását a mindenkori minimálbérhez, és állítsák vissza a pedagógusok kötelező óraszámát heti 22-re.

Forrás: hvg.hu