Kuncze Gábor szerint Kövér László hülyeségeket beszél

HírKlikk 2021. december 1. 04:45 2021. dec. 1. 04:45

Ha a képzésüknek és esküjüknek megfelelően látják el feladataikat a magyar titkosszolgálatok munkatársai, akkor nem hat rájuk egy olyan beszéd, amilyet Kövér László, a parlament elnöke adott elő számukra a nemrég híressé vált tavalyi állománygyűlésükön. De ezt csak általánosságban lehet kijelenteni, mert biztosan lesznek olyan személyek, akik az ellenzéket nemzetbiztonsági kockázatként beállító szövegek hatására önszorgalomból a feladatkörükben meghatározottakkal ellentétesen cselekszenek, illetve fel lehet őket használni a demokratikus berendezkedéssel homlokegyenest ellentétes cselekményekre – mondta Kuncze Gábor volt szabad demokrata belügyminiszter, a Horn-kormány tagja, az SZDSZ egykori elnöke a Klubrádió Esti gyors című műsorában.

A politikus annak kapcsán nyilatkozott, hogy a Direkt36 nyilvánosságra hozta Kövér László házelnök tavaly február végi szónoklatát, amelyet a magyar polgári nemzetbiztonsági szolgálatok jelenlegi és korábbi vezetői előtt tartott a szervezetek fennállásának harmincadik évfordulója alkalmából. A belső elhárítással foglalkozó Alkotmányvédelmi Hivatal székházában, zárt ajtók mögött,a Fidesz egyik legbefolyásosabb politikusa egyebek mellett azt mondta:

„A magyar politikai osztály egyik része önrendelkező államban és öntudatos nemzetben gondolkodik, ilyenben hisz és ilyenért dolgozik, a politika másik része pedig az önfeladó állam és önmarcangoló nemzet politikai hagyományának jegyében cselekszik. Tisztelt Kollégák! Én ezt a politikai helyzetet tartom a legveszélyesebb nemzetbiztonsági kockázatnak, amely Magyarországot fenyegeti.”

Kuncze szerint Kövér László az efféle szövegeit évek óta mondja, de egy dolog, hogy valaki hülyeségeket beszél a HírTv-ben vagy az Origóban, és más dolog, ha a titkosszolgálatok állománya előtt állítja be nemzetbiztonsági kockázatnak az ellenzéket.

Mint fogalmazott, azt nem tudja tehát elhinni, hogy minden államigazgatási szerv befekszik az antidemokratikus utasításoknak, törekvéseknek, mint ahogy azt sem, hogy a rezsim úgy általában felhasználhatja a titkosszolgálatokat a választási eredmények törvénytelen befolyásolására, de az biztos, hogy lesznek olyanok, akiket meg igen. Ezt mutatja szerinte az, hogy újságírókat és a gödöllői polgármestert is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel, de idesorolható Bajnai Gordon esete is, akit valakik szintén megfigyeltek, és ennek eredményeképp november közepe táján egy, a volt kormányfőt és a fővárosi önkormányzat vezetését kompromittálni szándékozó hangfelvételt közöltek. Mindez pedig arra utal, hogy elmosódnak a titkosszolgálatok meg a titkosszolgálati módszerek alkalmazásának határai, és ki tudja, melyik akció mögött kik állnak – tette hozzá Kuncze, aki reméli, a következő választás után sikerül „ilyen értelemben is” megtisztítani az államigazgatást.

A volt belügyminiszter szerint ma Magyarországon nincs valódi civil kontroll a titkosszolgálatok felett, és a Pegasus-ügy bebizonyította, hogy nem is lehet, mert azok, akik úgy érzik, érintettek, megakadályoznak mindenfajta vizsgálatot. Nem működik a parlament végrehajtó hatalmat ellenőrző funkciója sem, amin azonban nem kell meglepődni, miután annak elnöke éppen az a valaki, aki megpróbálja ráuszítani az ellenzékre az erre hajlamos titkosszolgákat.

Forrás: Klubrádió