Kunhalmi Ágnes: Egy lebutított tömeget mindig jobban lehet irányítani

HírKlikk 2019. szeptember 14. 14:00 2019. szept. 14. 14:00

Az új városvezetőknek más prioritásokat kell meghatározni a városok újbóli felemeléséhez – mondta az MSZP programjáról Kunhalmi Ágnes választmányi elnök, az MSZP oktatáspolitikusa péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A képviselő az Összefogás képviselői melletti nagy társadalmi kiállásról is beszélt a műsorban a délutáni szolidaritástüntetés kapcsán. Elmondta, szerinte nagyon elszánt hangulatban vannak a választók, ami már a sokat látott politikusokra is ráragadt, sőt, a civilek is beléptek a politika világába, hogy egy jobb országot csináljanak. „Üzenjük mindannyian, hogy a civilek erősek, elszántak, ugyanolyan elszántak, mint a választóink! Mi tudjuk, demokraták és polgárok szerte az országban, hogy a demokráciáért, a szabadságért mindig meg kell harcolni. (…) Most van esély! Most fogtak össze az ellenzéki pártok, most van az a történelmi pillanat, hogy megértsék azt, hogy muszáj cselekedni és muszáj az ellenzéki szavazóknak felállni a fotelből és elmenni szavazni!” – nyilatkozott a képviselő az Összefogás esélyes győzelméről.

Kunhalmi arról is beszélt, hogy mik a fő bajok a leromló településeken, és hogy az új képviselők, az Összefogás jelöltjei, hogyan fognak ezeken változtatni. Budapesten például 40%-ról 38%-ra csökkent a GDP termelőképesség. „Ha a fővárost csak politikai okok miatt képes bedönteni a Fidesz, miből fogják finanszírozni Kiskunhalason a kórházat, vagy Szentesen a templomot?” – tette fel a kérdést Kunhalmi. „Engedik a városok vagyonának elherdálását, pici pénzből is, ha az jól van elköltve, ha egy városvezető más prioritásokat határoz meg, egy gondoskodóbb, zöldebb, szociálisan érzékenyebb várost csinál, az még akkor is nagyobb hatással van a jólétre és a fejlődésre, mint az, amit most látunk” – tette hozzá.

Kunhalmi Ágnes a diáktüntetés kapcsán megjegyezte, tragikus lenne, ha a diákok feladnák azt, hogy a közélettel foglalkozzanak, hogy a saját ügyükért kiálljanak, de nem szabad csak a résztvevők számát nézni, hiszen a tapasztalatok szerint mindig többen mennek el szavazni, mint ahányan a tüntetéseken részt vesznek. 

A szocialista politikus felhívta a figyelmet az oktatás szétzilálásának veszélyes következményeire is, legfőképpen arra, hogy a hazugságokat jobban el fogják hinni azok, aki nem képzettek. „A Fidesz az, aki elveszi egy egész generációtól a tanulás, a tudáshoz való hozzáférés lehetőségét; egy egész generációt butaságban és nyomorban akarnak tartani! A fideszes politikusok is kimenekítik a gyerekeiket a közoktatás rendszeréből! Egy lebutított tömeget mindig jobban lehet irányítani, propagandával jobban lehet megfélemlíteni (…)

Végezetül az MSZP választmányi elnöke egy példán keresztül világította meg az oktatás hiányának a munkavállalókra gyakorolt hatását. „Az a munkaerő, aki nem kapja meg a megfelelő tudást, egy ilyen helyzetben, mikor az Elektrolux vagy bármelyik multicég odébbáll, nem fogja tudni megkeresni a következő munkahelyét. Sokszor a saját szerződésüket sem fogják érteni a funkcionális analfabéták, márpedig ma az a szám is folyamatosan növekszik!”

Forrás: Hírklikk