Kunhalmi Ágnes: sem Jakab Péter, sem Dobrev Klára nem képes összefogni az ellenzéket

HírKlikk 2021. augusztus 3. 16:29 2021. aug. 3. 16:29

Az MSZP társelnöke és országgyűlési képviselője túl megosztónak tartja őket, nem tudják a változásban érdekelt valamennyi társadalmi réteget megmozdítani. Szerinte Karácsony Gergely az egyetlen esélyes jelölt.

Kunhalmi Ágnes a 168 Órának adott interjúban az előválasztásról egyebek között azt mondta, az is számít, hogy a bizonytalanok milyen arányban fognak részt venni az előválasztáson. Ilyenkor feltehetően a pártbázis mozdul meg elsősorban a saját kedvenc jelöltek mellett, de ez nem játék. Nem elég előválasztást nyerni, utána Orbán Viktorral szemben is meg kell nyerni a választást. 

„Ma egy nagyon széles társadalmi bázist kell egyszerre megmozdítani Orbán Viktorral szemben. Az összes ellenzéki szavazót el kell vinni a szavazófülkéhez, amit olyan embernek kell megtennie, aki nem megosztó. Ha csak kétezer ember otthon marad a választáson, mert mondjuk olyan személyt választottunk, akire nem akarnak szavazni történelmi okok, vagy a 2010 előtti helyzet miatt, esetleg mert egy átalakulóban lévő párt vezetője, az már hatalmas probléma."

Arról, hogy mi történik, ha Jakab Péter nyeri az előválasztást, azt mondta, hogy ki fognak állni mellette. „De attól még az előbb felsoroltak aggasztanak. Ilyen széles tábort a rendszerváltás óta még nem fogott össze senki." Hangsúlyozta, hogy Karácsony Gergely már nyert választást. Az integratív képessége olyan hozzáadott érték, amellyel egyik másik jelölt sem rendelkezik. 

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi várható egy kormányváltás után, Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta, hogy „Karácsony Gergely öt népszavazási kérdése között az álláskeresési járadék háromról kilenc hónapra való emelése az MSZP-nek köszönhetően szerepel. A párt egy sokkal baloldalibb politikát kíván folytatni a következő 10-15 évben."

Mint mondta, „Az MSZP az egyik legstabilabb pontja ennek a hatos fogatnak, mert a párt megalakulása óta sem ellenzékből, sem kormányon nem tanúsított antidemokratikus magatartást. Talán a legtapasztaltabb, a legfelkészültebb, a legnagyobb infrastruktúrával és a legerősebb baloldali programmal rendelkező pártról van szó."

A járvány okozta válság kezelésével kapcsolatban azt mondta: „személyes történeteken keresztül tapasztalhattam, hogy a magyarok a legnagyobb szükségben nem kaptak semmit. A Fidesz mindent a kisvállalkozókon, munkavállalókon spórolt meg.

Nem véletlen, hogy Karácsony Gergely első jóvátételi programjának elemei közé tartoznak a vissza nem térítendő támogatás, a kamatmentes hitel, a szociális hozzájárulási adó fizetési könnyítése. Mindent megtesz majd Gergely miniszterelnökként azért, hogy ezek a vállalkozások talpra álljanak. Amit Orbán nem adott oda, azt utólag meg fogják kapni."

Azzal kapcsolatban, hogy a Jobbikkal kell együttműködni, Kunhalmi a legnagyobb problémának nevezte, hogy a hagyományos politikai váltógazdaság ma nem tud érvényesülni, mert annak lehetőségét a Fidesz számtalan módon korlátozza. „A médiaviszonyok átalakításával és a 2011-ben elfogadott új választási törvénnyel a politikai váltógazdálkodást eddig meg tudta akadályozni. Akik veszélyeztethetik sikeres szereplését, azokat megfigyeli, és megpróbálja kiiktatni vagy ellehetetleníteni. Igen, koalíciós kormányzást kell majd folytatnunk, és ebben mindenkinek megvannak a legfontosabb szakmapolitikai nézetei. Olyan döntéseket kell majd hozni, amelyek nem szétfeszítik, hanem egyben tartják ezt a hatos fogatot."

„A magyarországi problémákat demokratikus keretek között kell megoldani, ez a cél köt össze bennünket. Fel kell ismerni viszont azt is, hogy a demokrácia önmagában nem képes tömegeket megemelni és magas életszínvonalon tartani, ha az állam nem szociális. Ez az igazi baloldali program, az MSZP–Párbeszéd programja: a szociális demokrácia."

Azzal kapcsolatban, hogy nemrég egy Facebook-posztban azt írta, az előválasztáson a pártok közötti támogatások arra szolgálnak, hogy minden körzetben sikerüljön azt a jelöltet kiválasztani, aki nem osztja meg az ellenzéki tábort, elmondta: a szavazótáborra célzott. Valójában a szavazók véleménye számít. 

A visszalépésekről az a véleménye, hogy meg kell adni erre a lehetőséget, ha bizonyos jelöltek mást esélyesebbnek gondolnak. Sokan maguktól felálltak, ha jött egy esélyesebb jelölt. Számos helyen egyébként három-négy jelölt indul, de kettő biztosan. Ahol két jelölt van, ott már van választási lehetőség. A hat párt döntött az előválasztás országossá tételéről.

Forrás: 168 Óra