Kunhalmi: azért, mert nekem cicim van, keressek kevesebbet?

Nagy András 2018. augusztus 13. 09:50 2018. aug. 13. 09:50

A genderszakok bezárása valójában a kultúrharc része, ugyanakkor durva beavatkozás az egyetemi autonómiába. A Fidesz nem szakmai, hanem hatalmi alapon közelít az oktatáshoz, nem véletlen, hogy lassan alig van kivel tanítani.

A genderszakok központi bezárásának tervéről, az új alaptanterv csúszásáról és a magyar pedagógusok dobbantásáról is szó volt az ATV hétfő reggeli műsorában, amelynek az egyik vendége Kunhalmi Ágnes volt. A szocialista politikus szerint a piacot, azon belül a felsőoktatási piacot sem lehet központi tervgazdasággal irányítani, ezt az elmúlt évtizedek bebizonyították.

Ezzel együtt ez arról szól, hogy legyen-e például párbeszéd a nők és a férfiak közötti béregyenlőtlenségről. A gender tudományok többek között ezzel foglalkoznak, ezt kutatják - fejtette ki. A nők ma alacsonyabb fizetést kapnak, mint a férfiak, akkor is, ha ugyanolyan diplomát szereznek, és ugyanazt a munkát végzik. Azért, mert nekem cicim van, kevesebbet keresek? – kérdezte.

Másrészt, ha a genderszakot egyik napról a másikra be lehet tiltani, bármit be lehet tiltani, és nem ez az első eset, hogy az egyetemi autonómiát durván támadja a Fidesz – hívta fel a figyelmet.

A készülő új alaptantervről azt mondta, az egyen tankönyvek után már nem csak a tananyagot, de a módszereket is központilag akarja meghatározni a kormány, amire a Kádár-rendszer óta nem volt példa. Egyértelmű, hogy a Fidesz nem szakmai, hanem hatalomtechnikai alapon közelíti meg az oktatás ügyét, nem véletlen, hogy ma Magyarországról „dobbantanak a pedagógusok”. Arra a kérdésre, hogy az országos pedagógushiányt miért csak az ellenzék bírálja, azt válaszolta: az, hogy nincs kivel tanítani, nem az ellenzéki politikusok problémája, hanem Magyarországé.

A jelenlegi centralizált oktatási rendszerbe láthatóan nem szeretnének a pedagógusok belépni, ráadásul már Prágában is többet kereshetnek bébiszitterként. Engedjék vissza a pályára nyugdíjas pedagógusokat, mert kiváló szakemberek, és nagyon sokat tudnának segíteni – szólította fel a Fidesz-kormányt.