Kunhalmi: ne a nyilvánosság előtt taglalják a listát

HírKlikk 2020. szeptember 26. 14:15 2020. szept. 26. 14:15

Miután Fekete Győr András a Momentum elnöke az ATV-ben nyilatkozott arról, hogy kiket látna, és nem látna szívesen a közös ellenzéki listán, Kunhalmi Ágnes az MSZP társelnöke kijelentette: nem tartja szerencsésnek, ha a pártvezetők a nyilvánosság előtt taglalják, hogy kit látnának szívesen listán, vagy miniszterelnökként.

Az MSZP társelnöke az ATV híradójának úgy fogalmazott, az ilyen kérdéseket belső fórumokon és nem a nyilvánosság előtt kell taglalni. 

Kiemelte, a győzelemhez mind a három feltételnek teljesülnie kell. Ezek pedig a közös lista, az egy ellenzéki jelölt a 106 választókörzet mindegyikében, valamint az egy közös miniszterelnök-jelölt.

A Publicus Intézet közvélemény-kutatása alapján, az ellenzéki szavazók közel kétharmada szerint, akkor van nagyobb esély a Fidesz leváltására, ha pártjaik egy listán indulnak.

A Republikon vezető kutatója a híradónak azt mondta, kommunikációs szempontból sem mindegy, hogy hány ellenzéki lista van a szavazólapokon. Mikecz Dávid úgy véli, két vagy több lista esetén nehezen érthető, ha az egymással versengő listáknak közös a miniszterelnök-jelöltje. Úgy látja, ideális esetben az előválasztást már 2021 tavaszán meg kellene tartani, így az ellenzéknek maximum negyed éve van arra, hogy megegyezzen az előválasztás forgatókönyvéről.

Forrás: atv.hu