Kuss, mi így szokunk kilépni a Néppártból!

Föld S. Péter 2020. január 4. 16:40 2020. jan. 4. 16:40

A Fidesznek egyelőre nincs hivatalos tudomása a jelentés elkészültéről. Ezt mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője arra a hírre, hogy a bölcsek jelentése elkészült és azt elküldték Donald Tusknak, az Európai Néppárt elnökének. Lapértesülések szerint, a jelentés sok jót nem mond a Fideszről, és maga Tusk is hajlik arra, hogy lapátra tegyék a Fideszt és kirúgják Orbánékat a Néppártból. Ez azonban nem lesz könnyű, mert mint Deutsch képviselő közölte, nem a Fideszről fognak dönteni, hanem a Fidesz döntése lesz, hogy melyik pártcsaládban képzeli el a jövőjét.

Nem új ez a megfogalmazás, a  Fidesz különböző rendű és rangú prominensei már korábban jelezték, hogy őket nem lehet sehonnan kirúgni. Ha úgy tűnik, hogy valahonnan kifelé áll a rúdjuk, az csak azért van, mert ők határoztak úgy, hogy ezentúl nem ott lesznek, ahol eddig voltak. 

Minden esetben mi döntünk, és nem rólunk döntenek – ezt kommunikálja már jó ideje a Fidesz. Vagyis, őket nem lehet felvenni sehová, és ki sem lehet tenni sehonnan, mert bármi is történik velük, az az ő saját akaratuk. Ha megáznak, mert esik az eső, ők akarták, hogy bőrig ázzanak, ha Orbán Viktort az Európai Parlamentben kerülik, mint a leprás embert, azt is ő akarta, mert magányra vágyott. 

Amit a Fidesz nem akar, az nem szokott megtörténni. Ez a szemfényvesztés természetesen a hazai híveknek szól, közülük is azoknak, akik benyalnak mindent, elhiszik az összes hazugságot. Azoknak a megmaradt híveknek hihető ez a sok hazugság, akik a Fidesz megcsappant ereje ellenére, kitartanak a párt mellett, mert meg vannak győződve arról, hogy a nehézségek csupán átmenetiek, és nem is a Fideszből fakadnak, hanem a bevándorláspártiak mesterkedései miatt látszik úgy, mintha a Fidesz lejtmenetben lenne.

Nekünk bármelyik időpont jó, mondta Deutsch Tamás azzal kapcsolatban, hogy mikor fogja tárgyalni a Néppárt a Fidesz helyzetét. Vagyis, nekik mindegy, mikor válik biztossá, ki lesznek-e rúgva. Ők bármikor hajlandók bejelenteni, hogy ők szálltak ki a Néppártból, mert ott már nem érzik jól magukat. Ez a pont azonban még nem jött el, addig azt kommunikálják, hogy még megpróbálnak segíteni a Néppártnak. Merthogy ez a felállás: a Fidesz ahol tud, segít. Márpedig a Néppárt – így a fideszes mantra – nélkülük nem csupán meggyengülne, de akár meg is semmisülhet, eltűnhet a föld színéről, mintha soha nem is lett volna.

Legkésőbb február elejéig minden kiderül. Vagy nem, mert a Néppárttól még az is kitelik, hogy tovább húzza-halasztja a Fideszről szóló, végleges döntést. Minél később határozzák el magukat arra, hogy megszabaduljanak Orbántól, annál többször mondhatja el Deutsch Tamás, vagy egy – még nála is okosabb – fideszes főember, hogy ők döntik el, mennek-e, vagy maradnak. 

Mert a Fideszről nem lehet dönteni, a Fidesz dönt másokról és önmagáról. Ha netán 2022-ben nem ők nyerik a választást, a magyar közvélemény tudni fogja: Deutsch Tamás és társai úgy döntöttek, hogy mostantól nem ők kormányozzák az országot.