L. Simon László: ezért nem kapnak támogatást a fővárosi színházak

HírKlikk 2020. június 11. 11:46 2020. jún. 11. 11:46

Megjelent a Magyar Közlönyben az a kulturális határozat, ami szabályozza, hogy mely szervezetek és csoportok milyen mértékben részesülnek a kormány több, mint ötmilliárd forintos kulturális támogatásából. L. Simon László szerint, ilyen többlettámogatási rendszere más európai országoknak is van – írja az atv.hu.

L. Simon László, a Fidesz országgyűlési képviselője az ATV műsorában azt mondta, hogy ebből az összegből részben állami szervezetek kapnak, amelyet ők osztanak tovább. Az összeg egy jelentős részét, szám szerint másfél milliárd forintot, öt állami szervezet kap: az Opera, a Szépművészeti Múzeum, a Hagyományok Háza, a Nemzeti Múzeum és a Zeneakadémia.

L. Simon szerint, azért nem jut pénz a fővárosi színházaknak, mert bár előadásból származó bevételeik egy időre lenullázódtak, éppen emiatt jelentős kiadásuk sem volt. A színészek szerinte közalkalmazottként ugyanúgy megkapták a bérüket a járvány alatt is. Azok a színészek, akik vállalkozóként dolgoztak, kaphatnak majd adókedvezményt.

A képviselő hangsúlyozta, hogy a támogatott intézményekkel szemben, semmilyen elvárása nincs a kormánynak, sőt, nem csak konkrét intézmények, de területek is kapnak a támogatásból – így például a vándorcirkuszokat is segítik.

Forrás: atv.hu