Lajos király diplomája

Dr. Dávid Ferenc       2022. január 24. 15:45 2022. jan. 24. 15:45

Csöndes, nyugodt hétvégénk volt. A szombaton kirobbant diploma-ügyet a Magyar Szocialista Párt villámgyorsan – már vasárnap – elrendezte, a politikai közösség az érintett személyt (Bangóné Borbély Ildikó) minden rangjától és esélyétől megfosztotta és képviselői mandátumának visszaadására szólította fel. A Fidesz vasárnapi ügyeletesei központi parancsra kiadtak egy „szóra sem érdemes” közleményt, amit el is vártunk tőlük. Még Bayer bérzsurnaliszta körmölt valami szörnyűséget, de megszokott szóvirágaival nem terhelném az olvasót. Így hát nyugodtan hajtottam álomra a fejem vasárnap este.

Hétfőn reggel viszont belebotlottam Gulyás Gergely kancellária miniszter hosszú Facebook bejegyzésébe, amelyben a szocialista politikuson kívül „kikezdte” a Momentum ifjú politikusát (Hajnal Miklóst), aki egy interjúban – szerintem is helytelenül – közgazdásznak nevezte magát. Gulyás támadásba lendült:

„A nap kérdései: következetes-e a baloldal? Követi-e a Momentum a MSZP magatartását?  Mindenkire ugyanazok a szabályok érvényesek-e a baloldalon? Van-e kettős mérce az ellenzékben? Ha egy baloldali politikust leléptetnek, mert alaptalanul közgazdásznak mondta magát, maradhat-e képviselőjelölt egy másik baloldali politikus, a momentumos Hajnal Miklós?”

A Momentum, és személy szerint Hajnal Miklós oldal  szerinti (bal vagy jobb) besorolásába nem bonyolódnék bele, minthogy Gulyás Gergely esetében sem tudom, hogy a mérsékelt keresztény-konzervatív, vagy a szélsőjobboldali eszmék pártolói közé soroljam. A jámbor ábrázat sokszor megtévesztő lehet.

Én is felteszem Gulyás első kérdését: következetes-e a jobboldal? Azt eddig is mindenki tudta, hogy Kósa kartárs (Debrecen egykori polgármestere) a budapesti „Közgázon” nem államvizsgázott és nem szerzett egyetemi oklevelet. De nekem arról nem volt információm, hogy Lajos király 1990 és 1998 közötti időszakban (tehát nyolc évig) a parlamenti nyilvántartásokban – most már tudjuk, hogy hamisan – két nyelvvizsgát és egyetemi diplomát is feltüntetett. Kósa tehát nem egy interjúban mondott téves minősítést végzettségéről, hanem saját kezűleg írt valótlanságot, amelyet hosszú ideig nyilvánosan is hirdetett. Két kormányzati cikluson keresztül (Antal/Boross-Horn) tévedésben tartotta párt- és képviselő-társait, helyi és országos választóit. Két parlamenti cikluson átívelő valótlan állításainak semmiféle politikai következményei nem voltak.  Aztán 1998-ban észbe kapott és kihasználva a sajtó és a közvélemény lankadó figyelmét, „elhagyta” az egyetemi diploma kifejezést és a végzettségét abszolutórium minősítéssel illette, ami tanulmányi kötelezettségek teljesítését igazoló végbizonyítvány, de felsőfokú végzettséget igénylő munkakör betöltésére nem jogosít. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy Lajosunk – igaz, csak rövid ideig – tárca nélküli miniszter is volt. 

Megnézve a korábbi parlamenti adatokat, találtam még egy érdekes Kósa-bejegyzést. A ravasz Kósa 1989-ben fejezte be tanulmányait a „Közgázon”, amit akkor még Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemnek (MKKE) hívtak. Lajosunknak ez bizonyára nem tetszett, és ezért friss országgyűlési képviselőként azt írta az „intézmény neve” rovatba: Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem, ami ’89-ben nem is létezett. A rendszerváltást követően – amikor is az egyetem nevét megváltoztatták – az ifjú fideszes képviselő szerint kínos lett volna feltüntetni az MKKE-t, pedig tanulmányait a „Karcsi bácsi” nevével fémjelzett egyetemen végezte. Firnyákos srác ez a Lajos, és ezt most bebizonyítom: a ma érvényes parlamenti adatlapon már a – korábban szégyellt – Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem (MKKE) szerepel, ami viszont megfelel a valóságnak. És még mondja valaki, hogy Kósa kartárs nem halad a korral. Szépen, óvatosan haladva adagolja az igazságot, nehogy megzavarjon minket! 

Hogyan is teszi fel a kérdést Gulyás Gergely: „maradhat-e képviselőjelölt Hajnal Miklós?" Én meg úgy kérdezem: „maradhat-e képviselő Kósa Lajos?"

Dr. Dávid Ferenc (okleveles közgazda)