Lakásáfa-döntés: Kevesek járnak jól

HírKlikk 2018. november 14. 10:03 2018. nov. 14. 10:03

„Néhány tucat vállalatnak, s néhány  ezer vásárlónak jó a kedvezményes lakásáfa igénybevételi határidejének meghatározott feltételekkel történő kitolása, s inkább a kivitelezőket, nem pedig a fejlesztőket juttatja lélegzetvételi lehetőséghez” – állítja Mester Nándor, az Otthontérkép csoport vezető elemzője. Nem is annyira az áfa, inkább a lakásfinanszírozás a döntő, szerinte borítékolható, hogy az állam kijön egy általa támogatott megtakarítással egybekötött hitelkonstrukcióval. Érdemes kivárni – tanácsolja.

A Parlament tegnap fogadta el a jövő évi adótörvényeket, amelyek intézkednek arról is, hogy kitolják az eredetileg 2019. január elsején lejáró kedvezményes, 5 százalékos áfateher érvényességi idejét. Végül valamelyest puhult az eredeti elképzelés, s a kormány által elfogadott módosító javaslat nyomán 2023. december 31-ig továbbra is a kedvezményes áfakulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek. Első hallásra nagy kedvezménynek tűnhet az, ám az ördög a részletekben rejlik. A részlet ez esetben pedig az a bizonyos 2018. november 1-i határidő. Felvetésünket megerősítette a szakértő is.

Mester Nándor a Sztárklikknek ugyanis kifejtette, hogy valóban csak egy bizonyos, szűk kör jár jól a határidő ilyen feltétellel történő kitolásával. „Ez néhány tucat vállalatnak és ugyancsak néhány ezer vásárlónak jó, ugyanakkor azoknak a vállalkozóknak nem – és ők nagyon sokan vannak –, akik későbbi időpontra tervezték az indulást, s ezért még nem rendelkeznek  végleges építési engedéllyel” – fejtette ki a szakértő. Ők nem fogják elindítani a fejlesztést, illetve, ha el is indítják, át kell árazniuk a projektet, mivel nem lesznek képesek a 22 százalékpontos áfakülönbözetet áthárítani a vevőkre.

Ennél is lényegesebbnek mondta, hogy komoly problémákat fognak eredményezni azok a helyzetek, amikor a vevő már fizetett előleget a lakásért, s érvényesíteni akarja majd az áfakülönbözetet, igényt tartva arra. Ám a fejlesztők nem fogják tudni ezt megtenni, ugyanis a költségeik folyamatosan emelkednek: drágulnak az építőanyagok, s a munkaerőhiányos környezetben a munkaerő is.

Reális annak is a veszélye, hogy kevesebb új beruházás indul majd, azaz nem fog elegendő lakás épülni az országban. Pedig ma sem állunk jól: a szakmában az a konszenzus, hogy évi negyvenezer új lakás kell az ingatlanállomány folyamatos megújulásához, s még a boommal, a kedvezményes áfa feltételei mellett is csak évi 16-18 ezer épül. „Jóeseteben stagnálni fog ez a szám” – prognosztizálja a vezető elemző.

„A mostani döntéssel a kivitelezők egy ideig levegőhöz jutnak, a fejlesztők azonban kevésbé, látszik, hogy a kormányt az előbbiek érdeklik igazán” – hívta fel a figyelmet egy további szempontra Mester Nándor, aki szerint ez összefügg azzal, hogy milyen ütemben csökken az európai uniós források beáramlása az országba. Ugyanis – mutatott rá – eddig a nagy állami beruházások (infrastrukturális fejlesztések, stadionépítések, stb.) tartották el jórészt az építőipart, nem pedig a lakásépítés. Ezekre kevesebb forrás lesz majd, s legalább az átmenti időszakban az építőiparnak munkát fog biztosítani a korábban elkezdett lakásprojektek tető alá hozása.

Ám az áfa önmagában nem meghatározó a piac számára, a finanszírozás sokkal inkább, s mint tudjuk, azon a területen visszalépés volt - emlékeztetett. Kivégezték a lakástakarékokat, s a vevőknek más finanszírozási formák után kell nézniük, kiváltképpen, ha nem jogosultak a CSOK-ra. A kereskedelmi banki hitel felé kell mozdulniuk, aminek a kondíciót (az árát) a kamatszint határozza meg. Azok pedig – tette hozzá a szakértő – középtávon romlani fognak, azaz a hitelek is drágulnak majd. A maga részéről azonban arra számít, hogy a kormány piacra fog lépni egy olyan előtakarékosságot és állami támogatást is tartalmazó új kombinált konstrukcióval, amely majd állami kontroll alatt tartja ezt a piacot. „Kivárást tanácsolok mindenkinek, az eladóknak azért, mert felfelé mehetnek még az árak, a vevőknek pedig azért, mert szerintem jön majd ez az állami konstrukció”  mondta Mester Nándor.

Szerző: NVZS