Lakáspolitikai fordulatot sürget Matolcsy György

HírKlikk 2020. szeptember 14. 20:15 2020. szept. 14. 20:15

Lakáspolitikai fordulatot szorgalmaz Matolcsy György.Legfrissebb írásában a jegybankelnök egyebek mellett, nulla százalékos hitelt kínálna az új, zöld otthont építőknek és vásárlóknak tíz éves futamidővel és a források megosztásával.

A növekedés.hu-n hétfőn megjelent írásában Matolcsy György leszögezte, hogy a mai lakáspolitika inflációt termel és nem új otthont teremt, és hibásnak nevezte a kedvezményes lakásáfa visszaemelését is.  

Szerinte szükség volna egy olyan programra, amit a jegybankok indíthatnának el, miután kormánydöntés születik a lakáspolitikai fordulatról. Ennek hiányában, nem érdemes a jegybankoknak lépniük, mert a fordulathoz ugyan kell, de nem elegendő a forrásoldal megerősítése.

Úgy látja, ma kínálati fordulatra van szükség, mert az erős kereslet nem találkozik hasonlóan erős kínálattal a lakáspiacon.

Az általa Új otthon programnak nevezett rendszer olcsó, nulla százalékos hitelt kínálna az új, zöld otthont építőknek és vásárlóknak tízéves futamidővel, mert az már jó az otthonteremtőknek, de még nem terheli hosszú távon a jegybanki mérleget. „Fele-fele" alapon kínálna forrást a jegybank, azaz a teljes forrásszükségletet meg lehetne osztani a jegybanki, illetve a saját, a családi, a baráti, egyéb banki források és a kormányzati támogatások között. Felső határokkal jelentős összegű hitelforrást kínálna a program a családoknak és az ingatlanfejlesztőknek egyaránt. A nagyobb mértékű hitelkeretek a mainál lényegesen nagyobb otthonok megépítését teszik lehetővé, mind vevői, mint fejlesztői oldalon – jegyezte meg.

A programmal nyerhetne az ország évi 30-40 ezer új otthont, erős támogatást a demográfiai fordulathoz, évi egy százalékos többlet GDP-növekedést, 40-50 ezer új, teljes munkahelyet, jelentős többlet költségvetési bevételt, zöld és energiatakarékos új lakásállományt, új kertvárosokat, új tereket nagycsaládosoknak és családi együttéléseknek, új „otthonom a váram" védelmi vonalakat a járványhelyzetekre és még lehet sorolni a várható előnyöket – írta Matolcsy György.

Forrás: MTI/Hírklikk