Lakner Zoltán: az ellenzék képes volt áttematizálni a Fudan-ügyet

HírKlikk 2021. június 13. 11:40 2021. jún. 13. 11:40

Az afroamerikai társadalom az Egyesült Államokban megszervezte magát, van érdekérvényesítő képessége. Ezért is lehet, hogy egy focimérkőzés előtt a sportolók kifejezzék együttérzésüket azok iránt, akiket elnyomnak egy társadalomban – mondta a KlikkTv-ben Lakner Zoltán. A politológus Vicsek Ferenc újságíróval a Pápa látogatásáról és a Fudan Egyetem ügyéről is beszélgetett.

Lakner Zoltán a KlikkTv-ben vitatta, hogy a magyarországi idegengyűlölet és rasszizmus ne lenne helyenként olyan mély, mint az amerikai társadalomban. Emlékeztetett: a 2015 utáni időszakban erről készültek felmérések Magyarországon. Mint mondta, azt írják a felmérések elemzésében, hogy „az idegenbarát álláspont megszűnt Magyarországon", tudjuk viszont, hogy mekkora a romaellenesség. Abban van óriási különbség, hogy az Egyesült Államokban azért vannak ebből politikai viták, mert az afroamerikai társadalom megszervezte magát, van érdekérvényesítő képessége.”

Az Orbán Viktor-Ferenc pápa találkozóról Vicsek Ferenc elmondta, szerinte a hírek között Beer Miklós püspök információira lehet támaszkodni, aki úgy véli, „a pápa a Hősök terén kezet fog Orbán Viktorral és Áder Jánossal. Ez nem is lesz több ennél, az politika lenne, ha teljesen lehetetlenné tenné a találkozást.”

Lakner Zoltán akkor kezdte komolyan venni a találkozásról illetve annak elmaradásáról szóló híreket, amikor már a kormánypárti sajtó is írt róla. „Ezek szerint volt valamilyen diplomáciai mozgás, annak érdekében, hogy így legyen. Az egyik kormánylapban, egy magát megnevezni nem kívánó, budapesti egyházi személy azt a párhozamot állította, hogy három órát lesz Magyarországon a pápa és ez olyan, mintha Izraelben három órát töltene, Iránban pedig három napot. Tehát a magyar-szlovák viszonyt az izraeli-iráni viszonyhoz hasonlította.”

A Fudan Egyetem ügyéről Lakner Zoltán úgy vélekedett, „nincs vége a Fudannak, beleütköztek egy falba – 100-ból egyszer –, de azzal, hogy másfél év után tartanak majd egy népszavazást, ám egyelőre nem vonták vissza a törvényjavaslatot, ez a jéghegy csúcsa.”

„Ha ezt a Fidesz nem veszi le a napirendről, mert fontos, különleges, bonyolult kapcsolatrendszerek miatt ebbe belegabalyodott, akkor az ellenzéknek ez téma lehet a választási kampányban és ezt az ellenzék képes volt áttematizálni.”

(Korábbi cikkünk a beszélgetés másik részéről)

Forrás: Hírklikk