Lakner Zoltán: iszonyatos pénzeket költünk arra, hogy egyenlőtlenebb társadalomban éljünk

HírKlikk 2021. június 12. 14:15 2021. jún. 12. 14:15

Valójában ugyanazt csinálja a kormány, mint amit eddig, azoknak ad több pénzt, akiknek amúgy is magasabb a jövedelmük, hiszen az tud több szja-t befizetni, aki többet keres – mondta Lakner Zoltán politológus a KlikkTv-ben. Vicsek Ferenc újságíró pedig, az szja bizonyos rétegeknek történő visszafizetéséről megjegyezte, ebből is hiányzik a társadalmi párbeszéd.

Semmiféle szempontként nem veszi figyelembe a kormány, hogy tényleg kiket ütött meg a válság – jelentette ki Lakner Zoltán. Minden társadalmi csoport árát meghatározták. Van, akinél zsák krumplival, van, akinél a jövedelemadóval.

„Itt nem arról van szó, aki elvesztette a munkáját, mert aki elvesztette, annak most nincs jövedelemadója, akinek alacsony a jövedelme, az pedig jó ideje leírhatja a járulékából is. Növekszik a leírható jövedelem, ilyen értelemben csökken a visszaigényelhető jövedelem mennyisége, de aki elvesztette a munkáját, az az egész dologból kimarad.”

Vicsek Ferenc hiányolta, hogy se számítás, se társadalmi párbeszéd nincs arról, hogy egyébként kik jártak a legrosszabbul a pandémia alatt.

„Az egész világ példát mutatott abból – Amerikától Németországig –, hogy azonnal kell segíteni azoknak, akiknek bajuk van, mert ezzel tartjuk életben a gazdaságot. Ha ő fogyaszt, nem ássa a gazdaság magát még mélyebbre. Itthon a jövedelem alapján támogattak sokakat.”

Ez egy akkora tétel, amit most a kormány szét akar osztani, amit nem lehet csak így, a költségvetés megcsapolásával bedobni – tette hozzá.

Lakner Zoltán a KlikkTv-ben emlékeztetett: nem meglepő, hogy választási évben ilyeneket csinál a kormány, de most ez egészen extrém módon zajlik, úgy, hogy ennek szakpolitikailag nem sok értelme van, mert ezt a költségvetési deficitet valamikor vissza kell állítani.

Hiába érkezik meg az uniótól az ígért pénzt – tette hozzá Lakner. „Könyvelésileg ebből nem lehet szja-t csökkenteni, tehát valamit építened kell, és arra kapsz pénzt. Ki kell írni a pályázatot, és ha ez gyorsítva megy is, a pénzt nem egy csomagban, masnival átkötve adják ide.”

Úgy fogalmazott: „most visszaérünk egy olyan eszményhez, ahol tulajdonképpen nullára redukálódik egy szja befizetés, de ennek az elképesztő társadalmi igazságtalansága az, hogy újra iszonyatos pénzeket költünk el arra, hogy egy egyenlőtlenebb tárdadalomban éljünk."

Forrás: Hírklikk