Lakner Zoltán: még az előválasztás utolsó napján is számítani kell rohamra

HírKlikk 2021. szeptember 23. 16:25 2021. szept. 23. 16:25

Orbán Viktor azt hív meg Magyarországra, aki eljön – jelentette ki Lakner Zoltán politológus arra reagálva, hogy a kormányfő a francia szélsőjobboldali Éric Zemmourt fogadja Budapesten. „Nem véletlen, hogy nem a köztársasági elnök jön Franciaországból, hanem valaki a szélnek a széléről. Ez mutatja a magyar külpolitika állapotát és azt, hogy a Fidesz és Orbán európai pozíciójával milyen szoros összefüggésben áll a magyar diplomácia helyzete.”

„Nálunk 10-11 év alatt sikerült felszámolni a külügyminisztériumot és pártszóvivő lett a külügyminiszter, a külpolitikai irányvonal pedig jóval szélebbre van már az egykori jobbközép fő sodortól. Ilyen figurák jönnek Magyarországra – nem akarom lebecsülni Orbán machinációs képességeit –, de egyelőre az az elképzelt európai szövetség, amit ő kigondolt a Néppárt helyett és attól jobbra, az nem épül olyan nagyon gyorsan. Ezek között a pártok között elég sok érdekellentét van. Emellett Marine Le Pen a francia elnökválasztásokon huszonegynéhány százalékra számíthat az első fordulóban, ez a jóember, aki pedig most idejön, tőle szélre van, néhány százalékos jelöltként taksálható.”

Kínos – fogalmazott röviden Vicsek Ferenc újságíró a KlikkTv Heti Egyenleg című műsorában. „Elő kellene már állni valakivel, aki Európában számít és megerősíti Orbán pozícióját. Azért szoktak ilyen látogatásokat tenni, hogy mindenki láthassa milyen tekintélyes politikusok, akik találkoznak, ehhez képest kapdossák, mint a legyeket, azokat, akik hajlandóak együttműködni velük.”

Az előválasztással kapcsolatban Vicsek Ferenc emlékeztetett, „eddig még mindig majdnem mellé lőttünk, amikor demokráciapróba elé állították a magyar társadalmat és aztán most kiderült, hogy ez az ország jónéhány millió demokratával van tele, akik szeretnének részt venni, el akarják mondani a véleményüket, pontosan tudják, mi a demokrácia és ezért aktivizálhatók. Sokkal fontosabb még ennél is, hogy a pártokat sikerült összeboronálni.”

Lakner Zoltán arról beszélt, hogy „Magyarország egy olyan ország, ahol a közéleti részvétel számos formája nem belakott és a hétköznapi életben begyakorolt dolog, kevesen vesznek részt például civil tevékenységekben. A demokrácia gyakorlatának legismertebb és legbejáratottabb módja a szavazás. Ilyen értelemben az előválasztás azért nagy ötlet, mert olyan dologra akarja rávenni a szavazókat, amit ők ismernek és szeretnek gyakorolni, hogy voksolhatnak. Nem kell elmagyarázni, hogy mit kell csinálni, fogják magukat és elmennek szavazni.”

Egyelőre az előválasztási rendszer pont kettővel kevesebbszer omlott össze, mint az EESZT 2021 folyamán – tért ki az első napon történt rendszerösszeomlásra Lakner Zoltán. „Mindenesetre az emberek még elszántabbak lettek. A főpolgármesteri előválasztáson is látható volt, mint a koncertjegy vásárláskor, hogy az utolsó pillanatban van még egy roham, és ez szerintem várható.”

„A 4-500 ezres részvételi arány, amit vártak a szervezők meglesz.”

Forrás: Hírklikk