Lakossági lázadás Csepelen – a Fidesz gyorsan visszavonulót fújt

Nagy András 2019. április 26. 16:13 2019. ápr. 26. 16:13

Tanulságos kis történet látott napvilágot Csepelen. A sztori azzal kezdődött, hogy előzetes értesítés nélkül kiforgatott a helyéről 25 fát a XXI. kerületi Csillagtelepen található Kozmosz sétányról a Főkert április elején. A környék lakossága értetlenül állt a fák elszállítása előtt, ám hamar kiderült: Csepel fideszes városvezetése a fővárosi fideszes városvezetéssel közösen kitalálta, hogy egy szuper sportparkot telepít a zöld sétányra.

Kár, hogy az ott élő embereket erről elfelejtették megkérdezni. Lett is nagy felháborodás a környék lakói körében, amikor a fideszes városvezetők terve széles körben is nyilvánosságot kapott. Pár nap alatt több száz tiltakozó aláírást gyűlt össze, Borbély Lénárd csepeli polgármester Facebook-oldalát pedig ellepték a tiltakozó kommentek, például olyanok, hogy a téren eddig is focizhattak a gyerekek, lehetett rajta sétálni, futni, ehhez nem kell leburkolni az egészet.

Leginkább ugyanakkor az dühítette a helyieket, hogy a megkérdezésük nélkül döntöttek a beruházásról. Ami a Fidesz általános gyakorlatába illeszkedik persze, de ettől még jogos elvárás lehet egy lakóközösség részéről, hogy legalább megkérdezzék őket, mielőtt egy 100x100 méteres zöldfelületet leburkolnak rekortánnal és körbevesznek egy négyméteres fallal.

A Kozmosz sétányra tervezett sportpark ügye ez után meglepő fordulatot vett: a fideszes városvezetés azok után, hogy hetekig süketnek bizonyult minden lakossági panaszra, tegnap este váratlanul bejelentette: lefújja beruházást. A csepeli önkormányzat a fővárosi önkormányzat egyetértésével úgy döntött, inkább máshol, a szomszédos Tejút utcában valósítják meg a parkot – tudatta Borbély Lénárd polgármester.

Hogy a fákat visszateszik-e, azt nem tudni, mindenesetre a 21óra.hu hírblog úgy tudja, bárhová is ültették át őket, az új helyükön biztosan nem maradnak életben, ugyanis tavasszal nem lehet fákat átültetni, erre csak az ősszel van lehetőség. Jó kérdés az is, hogy vajon miért futamodott meg hirtelen a helyi vezetés? Csak nem ahhoz van köze a váratlan fordulatnak, hogy az ősszel önkormányzati választások lesznek Csepelen is, és a pozícióban ülő fideszesek féltik a feneküket?

Arra gondoltak tán, hogy az előzetes egyeztetés nélküli beruházásból akár egy elhúzódó tiltakozás, ne adj’ Isten helyi népszavazás is lehet? Vajon az történt, hogy mérleget vontak és arra jutottak, hogy ebből semmiképp nem jöhetnek ki jól, így inkább a veszteségminimalizálás mellett döntettek? Akár így történt, akár nem: a kiforgatott facsemetéken az utólagos belátás már aligha segít.