Lantos Gabriella: nincs az a biztonságosan titkosított diktatúra, amelyikből ne szivárognának ki információk

Millei Ilona 2021. május 26. 19:35 2021. máj. 26. 19:35

Ha nem lenne annyira fájdalmas, akár izgalmas kriminek is tekinthetnénk, hogy kiderüljön végre, honnan is ered valójában a világot másfél éve karmában tartó SARS-Cov-2 vírus. A feltevések és a hivatalos magyarázatok kezdetben egy közvetítő állatot, nevezetesen a denevéreket majd a tobzoskát vádolták meg azzal, hogy ő terjesztette el, aztán fölmerült az is, egy vuhani virológiai laborból szabadult el. Lantos Gabriellával, az Új Világ Néppárt egészségpolitikusával arról beszélgettünk, melyik a valószínűbb verzió, illetve mi lehet a következménye annak, ha kiderül az igazság.

Bár Kína egészen mást állított, és végig tagadta, hogy egy laborból szabadult volna el a SARS-Cov-2 vírus, most egy amerikai titkosszolgálati jelentés újabb bizonyítékot talált arra, hogy talán mégis, mert a Vuhani Virológiai Intézet munkatársai között már a járvány kirobbanása előtt terjedni kezdett az új koronavírus. Ön mit gondol erről?

Egyre nagyobb a bizonytalanság. Azért az nem véletlen, hogy pár hete először 18 közismert immunológus szólalt meg, és logikus rendbe illesztették, hogy miért nem tartják most már kizártnak a vírusnak a laborból való kiszabadulását. Azt nem tudom, hogy ezzel összefüggésben van-e, vagy nincs, de az amerikai hírszerzés is elkezdett ezzel foglalkozni. Úgy tűnik, hogy az USA-ban és a nyugati országokban fordult a széljárás, és már nem csak Trumpisták gondolják azt, hogy lehet, ez nem csak természetes eredetű volt. Pedig az is elég meggyőző volt.

Pontosan mi is volt a természetes eredetű állítás?

Az, hogy Vuhantól délre, a dél-kínai Jünnan tartományban nagyon megváltozott az elmúlt 50 évben az éghajlat, ami miatt lassan szavannává változott a környék, és ideális életteret kínált új denevérfajoknak, olyanoknak, amelyek korábban nem éltek ott. Ők hurcolták oda magukkal az új koronavírustörzset. Sajnos viszont ott éltek a tobzoskák, amelyeket közvetítőfajnak gondoltak korábban. Így létrejöhetett olyan természetes életközösség, amelyre korábban nem volt példa, és azt feltételezték, hogy itt lehetett valahol a transzmisszió, az „átvitel”. Ráadásul Jünnanban nagy számban vannak vadállatfarmok, és onnan szállítottak a vuhani élőállat piacra, ahol eladták azokat, hogy levest főzzenek belőlük. Így adták át a denevérvírust az embereknek. Logikailag összefűződni látszott az a sztori: a globális felmelegedés összeterel olyan állatokat, amelyek korábban nem éltek együtt, ott megtörténik a mutációátadás. Ráadásul nagyban tenyésztik ezeket az állatokat, és eladják, épp ott, ahol kitört a vírus. Tehát a történet logikusnak és egészen hihetőnek tűnt. 

Egészen addig, amíg…

Egészen addig, amíg ez a 18 kutató azt nem kérdezte, hogy van az, hogy másfél évvel a vírus „kirobbanása” után még mindig nincs meg biztosan a közvetítő állat. Ez sem a SARS , sem a MERS esetében nem volt így, mert akkor félév után megtalálták azt.

Számomra már az is gyanús volt, amikor egy Li Wenliang nevű vuhani orvos megpróbálta  videóüzeneteken keresztül figyelmeztetni a világot a koronavírus veszélyeire, de a kínai rendőrség leállította, felszólították, hogy ne terjesszen hamis információkat és rémhírkeltés miatt vizsgálatot is indítottak ellene. Dr. Li szemorvosként dolgozott a vuhani kórházban, épp abban a városban, ahol először detektálták a koronavírust még 2019 végén. Dr. Li nem sokkal később maga is belehalt a koronavírusba. Később a kínai kormány hősként tüntette ki a munkásságáért…

Ez még lehetett volna egy diktatúra szokásos titkolózása, mert a diktatúrák nem szeretik a nyilvánosságot, és végképp nem szeretik, ha rossz színben vannak feltüntetve. Én ott még nem fogtam volna gyanút, mert a diktatúrák szokásos forgatókönyvébe illeszkedett. Semmit se szeretnek kevésbé, mint azt, ha kiderülnek a turpisságaik. Önmagában már a vuhani vadállatpiac működése, a kaotikus engedélyeztetés, ennek az egész vadállat-kereskedelemnek a szabályozatlansága már felkeltette a világ érdeklődését, meg a gyanúját. Itt csak olyanokra derült fény – még akkor is, ha természetes a vírus –, amit a kínai állam nem szeretett volna, ha a civilizált világ megtud. Például azt, hogy ott miből élnek emberek, a vadállatok tenyésztését miként tekintették a szegény emberek felemelkedésének, és hogy támogatták őket ebben, miközben halálosan veszélyes az egész. Már ez elég ok lett volna arra, hogy letagadják. Én itt még nem gyanakodtam arra, hogy a vuhani labor komolyan szóba jöhet.

Mikor kezdett igazán gyanakodni?

Amikor pár hete azt kérdezte 18 híres immonológus, hogy lehet, hogy ez a labor nem olyan régen, ősszel költözött egyik helyről a másikra, és nincsenek meg a rendkívüli eseményeket listázó, vagy számba vevő naplók. Ez önmagában is rendkívüli esemény, mert egy ilyen erősen biztonsági szabályok szerint működő laborban az a garancia, hogy mindig mindenki mindenről tud, mert akkor nem történhet semmi. Ez pedig már túlment azon a szinten, amikor egy diktatúra csak azért, hogy a kis turpisságai ne derüljenek ki, el szokott titkolni valamit. Ez már „nagyüzemi” titkolózás. 

Meg fogjuk tudni valaha, hogy végül is honnan és hogyan szabadult el a vírus?

Hát… Ha másfél év alatt nem lett meg a közvetítő állat, akkor ahhoz most már elég nagy szerencse kellene, hogy meglegyen. Ebben kevésbé lehet bízni. Nagyobb valószínűsége inkább annak van, hogy ennek a laborsztorinak lesz valami megdönthetetlen bizonyítéka, mert ha az amerikai hírszerzés beszáll egy ilyenbe, azért nehéz előlük minden bizonyítékot eldugnia a kínai államnak. Amelyik egyébként elég szisztematikusan gyűjti a saját polgárairól a bizonyítékokat, és elég valószínű, hogy a tudományos laborokról is gyűjti azokat. Az lehet, hogy nem annyira korrupt az az állam, mint az orosz, de azért amit a Navalnij-ügyben összeszedtek Putyin palotáinak a sztorijairól, az azt mutatja, hogy nincs az a biztonságosan titkosított diktatúra, amelyikből nem szivárognak ki információk, ha valaki nagyon össze akarja azokat gereblyézni. Az amerikai titkosszolgálat azért elég messze el tud jutni.

Az min változtat, ha kiderül, hogy állatról, vagy egy laborból indult el a járvány?

Egészen más mind a kettőnek a tanulsága, és főképp a következménye. 

Ha bebizonyosodik, hogy egy állat közvetítésével került az emberre, akkor tényleg igaz, hogy a globális felmelegedés úgy összetereli az állatokat, hogy veszélyes életközösségek jönnek létre. Főleg, ha az ember a  vadállatfarmokkal meg a vadállatpiacokkal egy kicsit még „rá is dolgozik” erre. Ezek a következő járványhullámok kirobbanását is valószínűsítik. Akkor a természet változásai miatt vagyunk igen nagy bajban. És tényleg nagy bajban vagyunk, mert az emberiség szemmel láthatóan nem sokat értett meg a járványok természetéből. Az, hogy ez a járvány az egész világon másfél éve így elhúzódik, sőt, gyorsul, azt mutatja, a világ kormányai veszélyhelyzetekben egyáltalán nincsenek a topon. Az amerikai és az európai kormányok sem. A halottak fele a fejlett nyugati világból került ki, a víruskezelésben Európa széttagoltabb, mint valaha, és ez nem jó kilátásokat mutat. És nem látszik nagyon tanulóképesnek az emberiség.

És, ha a  laborból való kiszabadulás az igaz?

Ha kiderül, hogy akár tudatosan, akár puszta véletlenből egy kutatólaborból szabadult ki Vuhanban, az irtózatos kártérítési pereket fog a kínai állam nyakába varrni. Ráadásul a fejlődő országokban, Afrikában, meg az egész arab világban való eddigi terjeszkedési potenciálját nagyon le fogja lassítani. Mert akkor az fog kiderülni, hogy egy ilyen diktatúra ahelyett, hogy nagyon gyorsan megoldaná a problémát, inkább eltitkolja, és ezzel szétteríti a világban azt. És ez nem csak belül veszélyes, hanem a külső partnerek számára is. Ami nagyon komoly fenyegetést jelentene, még akkor is, ha a vírust tudományos célból vizsgálták, de nem tudták benntartani a laborban. Ez azt jelentené, hogy a kínai állam irtózatos kockázatot jelent a világ többi részére.