Józsefvárosi áltüntetés: Farkas Flórián embere hallgat

Harkai Péter 2020. július 21. 14:25 2020. júl. 21. 14:25

Szombaton újabb fejezetéhez érkezett a Józsefváros elleni hadviselés stratégiája. Az önkormányzati média riportere által készített és a közösségi oldalukra feltöltött helyszíni tudósításból arra lehet következtetni, hogy szolnoki romákat utaztattak valakik, hogy a 8. kerületi önkormányzat előtt tiltakozzanak a kerület vezetése ellen. Pikó András polgármestert szabadsága alatt sikerült egy gyorsinterjúra utolérnünk, hogy megválaszolja a kormánymédia által előre beharangozott demonstrációval kapcsolatos kérdéseinket.

– Facebook-oldalán azt írta: „Jászkisér, Monor, Szolnok – csak néhány olyan település, ahonnan a mai, a józsefvárosi Polgármesteri Hivatal elé érkező ’tüntetők’ saját elmondásuk alapján érkeztek". Miként értesült a tüntetésről?

– Az áltüntetést megelőző héten a közösségi médiában kezdték szervezni az eseményt Fidesz-közeli személyek, majd közismert propagandaoldalak (például Vadhajtások), végül maga kormánypárti média is népszerűsíteni próbálta a demonstrációt, de ez láthatóan nem igazán érdekelte a józsefvárosiakat. Amikor látták, hogy sikertelen helyben a kezdeményezés, akkor a Fidesz már előre igyekezett elhatárolódni az eseménytől egy közleményben. Nagyon elszomorít, hogy feltehetően a Fidesz ilyen szégyenletes politikai célokra, eszközként használ kiszolgáltatott, vidéken élő embereket, akiknek láthatóan fogalmuk sem volt, hogy hol vannak és mi ellen kéne tüntetni. Álhírekkel, álbotrányok keltésével és most már, úgy látszik, áltüntetésekkel is igyekeznek ellehetetleníteni a párbeszédet a kerületben, ahelyett, hogy dolgoznának a józsefvárosiakért. Ez azonban nem fog sikerülni, mert a józsefvárosiak nem vevők a botránypolitizálásra.

– Honnan értesült arról, hogy „bértüntetők” s hogy szolnokiak?

– Az egyik szervező élőben közvetített a Facebook-on. Ebből a videóból világosan kiderült, hogy szinte egyáltalán nem voltak ott kerületiek. Látható, hogyan állnak be a buszok, hogyan árulják el többen, hogy Szolnokról jöttek, hogyan hiszik azt, hogy egy iskolát kell bezáratni, hogyan gondolják iskolának a polgármesteri hivatalt.

– S miért éppen Szolnokról?

– Erről a szervezőket kéne megkérdezni.

– Kapott-e bármilyen egyéb információt szombat óta az esettel kapcsolatban?

– Nem többet, mint ami a nyilvánosságban is megjelent, de bevallom, nem is foglalkozom ezzel. Egy 70 fős áltüntetésnél fontosabb dolgok is zajlanak a kerületben. Nemrég fogadtuk el, hogy a kerületi óvodapedagógusoknak havi 40 ezer forintos bárpótlékot adunk. Épp most vezetünk be egy új lakáspályázati rendszert. Az eddig túlárazott közétkeztetési rendszer átalakításával 120 milliót takarított meg az önkormányzat, és elismerem, hogy van megoldandó problémánk bőven, de ezt mi normális keretek között megbeszéljük az érintettekkel. Július 30-án az önkormányzati házak házirendjéről tartunk fórumot, augusztus 26-án az Orczy-negyed lakóival beszéljük meg közös dolgainkat. Engem mindez jobban érdekel egy amatőr módon megszervezett áltüntetésnél.

– Van-e bármilyen konkrét híre arról, hogy ki/kik szervezték mindezt valójában?

– Annyi pontosan tudható, hogy a Fidesznek áll érdekében a botránykeltés, egy ilyen áltüntetés pontosan beleillik a politikájukba. Ezt csak a vak nem látja. Álhíreket terjeszt a Fidesz-közeli propagandamédia, majd érdekes módon, ezekkel az álhírekkel összecsengő jelszavakat adnak az áltüntetők szájába. Az áltüntetés előtt még egy közleményt is kiadott a helyi Fidesz, hogy egyetért a demonstráció céljaival, majd miután lelepleződött, hogy demonstrálóknak semmi közük a kerülethez, nem győztek elhatárolódni. Szánalmas, ahogy a Fidesz viselkedett ebben az ügyben.

– Hogyan reagáltak a történtekre a helyi lakosok?

– Sokakat felháborított. Voltak, akik odamentek a Polgármesteri Hivatal elé szállított emberekhez és a kerületről keresztkérdéseket tettek fel nekik, amelyekre persze nem tudtak válaszolni. Ezért is óriási felelőtlenség egy ilyen áltüntetés, hiszen indulatokat gerjesztett kiszolgáltatott és felhasznált emberek ellen. Arra kértem, és most is arra kérem a józsefvárosiakat, hogy ne az áltüntetőkre haragudjanak, nem ők tehetnek arról, hogy ilyen helyzetbe hozták őket.

– Miként jellemzi az akciót, mire számít a jövőben, felkészült-e az ehhez hasonló provokatív demonstrációkra?

– Sajnos, számítanunk kell hasonlókra, mert a Fidesz helyben a „minél rosszabb, annál jobb” elve alapján politizál. Nem azzal foglalkozik, hogy kormánypárti politikusként lobbizzon Józsefvárosért, hanem rombol, álbotrányt kelt, lejárató kampányokat folytat. Nagyon nem tetszik nekik, hogy ígéretünknek megfelelően, elkezdtük lerángatni a fideszes pénzleszívó polip csápjait a kerületről. Minket azonban ez nem befolyásol és nem ijeszt meg, lépésről-lépésre tesszük a dolgunkat Józsefvárosért. A botránykeltők pedig el fognak bukni, ahogy most is elbuktak.

-----

Az interjút megelőzően természetesen próbáltuk elérni azokat a roma szervezeteket, amelyek talán megerősíteni vagy cáfolni lennének hivatottak a különös hétvégi eseményt. Farkas László, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei roma nemzetiségi önkormányzat elnöke készséggel állt rendelkezésünkre, de a józsefvárosi esettel kapcsolatban semmilyen egyéb információt nem tudott megosztani velünk, csak amit a közösségi oldalon találhattunk. Ő is onnan és annyit tudott a történtekről.

Kerestük továbbá a Szolnoki Roma Önkormányzat vezetőjét, Kozák Ferencet, de a szolnoki önkormányzattól megkapott elérhetőségükön senki sem vette fel a telefont. Kozák Ferencről legutóbb tavaly ősszel számolt be a 24.hu annak kapcsán, hogy alig 4 millió forintot kellett fizetnie egy belvárosi bérlakásért, amit egy héttel később eladott. Ezzel egy időben a Szolnok TV beszámolója szerint, többek között az alábbi szavakkal maga Farkas Flórián ajánlotta Kozák Ferencet, mint a Lungo Drom helyi prominensét: „Annak a felzárkózási programnak, amelyet közel két évtizede indítottunk el a Fidesszel, a folytatásához a garancia ezek a személyek. (…) Ez olyan, mint egy család, egy tőről fakad, és a folytatásra garancia a program mellett ezek a személyek is”. 

A Pikó András által szombaton közölt posztra reagáló kommentek közül Horváth Aladár reakcióját idéznénk, aki számos roma szervezet volt elnökeként, polgárjogi aktivistaként az alábbi szavakkal reagált a történtekre:

„Aljas fővárosi politikusok által kihasznált, szánalmas, nyomorult vidéki emberek, köztük nagy számban iskolás gyerekek! Szégyelljétek magatokat! Farkas, Agócs, Oláh Tibor, mikor fogtok elhatárolódni? A cigány gyerekek iskolai elkülönítése, az iskolák börtönné alakítása ellen, a miniszterelnök és a kormány cigányellenes uszító propagandája ellen mikor fogtok tüntetést szervezni?!”