László Imre: ez a politikai vezetés azért felelős, amit tenni elmulasztott!

Millei Ilona 2021. március 23. 17:02 2021. márc. 23. 17:02

Az Országos Kórházi Főigazgatóság egészségügyi tanuló és végzettségű önkéntesek jelentkezését várja a koronavírus-járvány elleni védekezés segítésére. László Imre, a XI. kerületi polgármester – aki orvosként maga is fölajánlotta önkéntes segítségét – azt mondja, ez azt jelenti, hogy nagyon komoly gond van az ellátás személyi feltételeinek biztosítása körül. László Imre szerint már fizetjük az árát annak, nem merik bevallani, hogy túl vagyunk az egészségügy teljesítőképességének határán. Politikát csinálnak az egészségügyből, ennek megfelelően, eltorzítják az egész ellátórendszert. Eltorzítják a hamis adatok szolgáltatásával, a valóság elkendőzésével, a segítségnyújtás lehetőségeinek erőszakos elhárításával. Ezt logikusan, észérvekkel megmagyarázni nem lehet. Ez a politikai vezetés pedig felelős azért, amit tenni elmulasztott!

– Mit jelez az Országos Kórházi Főigazgatóság „riadója”? 

– Azt, hogy „a kórházak nem szorulnak segítségre, van bőségesen létszám”. De nem akarom tovább egyengetni azt a hülyeséget, amit ők kezdtek el a kommunikációval. Szóval, ez azt jelenti, hogy nagyon komoly gond van az ellátás személyi feltételeinek biztosítása körül. Ennyit jelent magyarra lefordítva, de azt hiszem, hogy ezt a következtetést az egészségügyben nem jártas ember is le tudja vonni. 

– A felhívásukban azt írják, „Most minden korábbinál nagyobb szükség van azokra az elkötelezett és tenni akaró segítőkre, akik orvosaink, ápolóink munkáját támogatják. Ahogyan a koronavírus-járvány első és második hulláma idején, úgy most is várunk minden egészségügyi végzettséggel rendelkező vagy egészségügyi képzésben résztvevőt, akik tenni akarnak a magyar betegek gyógyulásáért, mindannyiunk biztonságáért" Én nem emlékszem rá, hogy az előző hullámok idején vártak volna jelentkezőket, tényleg vártak? 

– Én sem emlékszem rá. Voltak felajánlások, de fölhívás, hogy ajánlják föl a munkát, arra én sem emlékszem. Nem volt ilyen „proaktív” tevékenység az Országos Kórházi Főigazgatóság részéről. Ha jelentkeztek, arra volt egy nomenklatura, hogy ezek a bizonyos önkéntes segítők – akik nem kaptak fizetést érte –, a képességük, képzettségük alapján bekapcsolódhattak a munkába.

– Ebben a felhívásban azt is írják, az egészségügyre nehezedő nyomás azért is óriási, mert az idős kollégák sérülékenyebbek a vírussal szemben, ezért nemcsak a betegek gyógyítását, hanem az ő védettségüket is szeretnék biztosítani. Ezért a 65 év feletti egészségügyi dolgozókat olyan beosztásba kell helyezni, ahol nem találkoznak közvetlenül beteggel. Tényleg azért kellenek önkéntesek, mert sok a 65 éven felüli orvos?

– Ez az egész dolog azért is hibás, mert a megfogalmazás alapvetően az orvosokra vonatkozik. Én nem hiszem egyébként, hogy azok a fiatalabb orvosok, akik nem az egészségügyben dolgoznak, hirtelenjében úgy döntenének, hogy akkor most az orvosi diplomájukkal egészségügyben fognak dolgozni. Itt nyilván laikusok jelentkezéséről van szó. Én nem tudok igazán arról, hogy nagyon sok 65 év feletti orvos lenne a rendszerben. Valószínűleg van, de nem számottevő. Orvosok vannak, azok viszont elég szép számmal, és nem hiszem, hogy egy nem egészségügyi képzettségű laikus egy 65 év feletti orvost pótolni tudna. Ez egy bukfenc. Ez egy olyan logikai bukfenc, amit ők előszeretettel elég szép számmal elkövetnek. 

– Most  18 és 49 év közötti önkéntesek jelentkezését várják, akik közép- vagy felsőfokú egészségügyi képzésben vesznek részt. Ön önkénteskedik. Hogy látja, önön kívül vannak, akik bevállalják az önkéntes munkát?

– Bevallom őszintén, nem tudom. Azért nem tudom, mert az én önkéntes munkámra sem került eddig sor.

– Hogy-hogy?

– Úgy, hogy érzékenyen vigyáznak arra, ne lássak bele semmibe. Én a rendelőintézet munkájába kapcsolódom be, mégpedig a tömeges oltások elrendelésével, és egyszerűen arról van szó, hogy a XI. kerület rendelőintézete nem kapott vakcinát. Bár ki van jelölve oltópontnak, de szorgosan elkerülik, nem adnak vakcinát. Nem adnak.

– De miért? Mert ellenzéki önkormányzat?

– Érdekes módon, ugyanez a dolog az ellenzéki önkormányzatoknál derült ki. Több ilyet is lehetne mondani. Miközben kormánypárti önkormányzatok kijelöltek helyeket oltópontnak, azoknak engedélyezték a működtetését, például a XVI. kerületben. Szombathelyen nem engedélyezték, pedig előzetesen engedélyezték, szóval… Elég nehéz olyan következtetést levonni ebből a történetből, hogy nem figyelnek éber szemmel arra, ki az ellenzéki területi vezető, és ki az, aki kormánypárti. 

– Az Országos Kórházi Főigazgatóság felhívása Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter aláírásával történt. De még ebben is hazudnak, akár az előző hullámban kért segítségről, akár a 65 év feletti orvosok biztonságáról. Miért kell még mindig hazudni?

– Én erre csak megismételni tudom az ön kérdését. Tényleg nem tudok mást mondani, miért kell mindig hazudni?

– Milyen árat fogunk mi azért fizetni, hogy képtelenek igazat mondani, hogy nem merik bevallani, hogy túl vagyunk az egészségügy teljesítőképességének a határán?

– Már fizetjük. Dupla annyi a halott Magyarországon, mint Ausztriában. Dupla annyi. Miért van az, hogy a svédeknél, ahol 200 ezerrel több fertőzött van, és akik tavasszal a nyájimmunitással kapcsolatban is tévelyegtek egy kicsit, 5 ezerrel kevesebb halott van, mint Magyarországon? Izraelről nem beszélve, ahol 5-6 ezer, nálunk pedig már több, mint 18 ezer fölött van az elhunytak száma. Szóval, fizetünk. Nem fogunk, hanem már benne vagyunk, fizetünk. Ez a hazudás, a mellébeszélés ára. Kósa Lajos azt mondja, nincs itt semmi probléma, az a helyzet, hogy az egészségügy kapacitásának és lehetőségeinek még az 50 százalékát se érte el. Hogy lehet ilyet nyilatkozni?! Azt mondja a miniszterelnök, hogy nem szorulunk mi senki segítségére, mi adunk segítséget másoknak. Hogy lehet ilyet mondani?! És közben pedig az orvosok meg az ápolók belepusztulnak a munkába, olyan iszonyatos a túlterhelés.

– Mi segítene a járványkezelésben?

– Egyrészt az őszinteség, másrészt az oltások felgyorsítása. Harmadrészt a szűrővizsgálatok végrehajtása, negyedrészt nem politikát csinálni a védekezésből, és elfogadni az ellenzéki önkormányzatok által felajánlott segítséget. Ez mind segítene abban, hogy záros határidőn belül egy kedvező fordulatot vegyen ez a történet.

– Egyszerűen képtelen vagyok felfogni, hogy van egy ember, aki a saját népe ellen dolgozik…

– Nem dolgozik ellene, hanem úgy gondolja, hogy így jó. Vagy a környezete annyira hülye, hogy nem meri elmondani a valóságot, vagy így tálalják neki. Én nem feltételezek senkiről annyi rosszindulatot, hogy a saját népe ellen tegyen. De én katonaorvos voltam. Nekünk az eskünk úgy szólt, hogy „felelős mindazért, amit tesz, vagy tenni elmulasztott.” Itt az utóbbi kategória az erős, amit tenni elmulasztott, ezért felelős. Ez a politikai vezetés azért felelős, amit tenni elmulasztott! És akkor felsorolhatjuk a későn jött reagálásokat, a nyári adriai és egyéb szórakozásokat. Amikor február 8-ától már egyértelművé vált, mert az adatok mutatták, hogy beindult a harmadik hullám, miért kellett három hetet várni a szigorító intézkedésekkel? Ha ezt valaki meg tudja nekem magyarázni, fizetek neki. 

– Mi lenne, ha a az ellenzéki önkormányzatok megcsinálnák a maguk oltópontjait, és azt mondanák a háziorvosaiknak, hogy menjenek oda oltani?

– Gyakorlatilag ők politikát csinálnak az egészségügyből, ennek megfelelően eltorzítják az egész ellátórendszert. Eltorzítják a hamis adatok szolgáltatásával, a valóság elkendőzésével, a segítségnyújtás lehetőségeinek erőszakos elhárításával. Ezt logikusan, észérvekkel megmagyarázni nem lehet.