Lázár Jánost a végekre vezényelték, de ugrásra készen áll

Föld S. Péter 2021. január 27. 08:52 2021. jan. 27. 08:52

Nagyinterjút adott Lázár János a 24.hu-nak. A nagyinterjú érdekes műfaj: nemcsak hosszabb az átlagosnál, de jó esetben azt is jelenti, hogy a nyilatkozó a szokásosnál is többet árul el önmagáról, és őszintébben beszél arról, ami foglalkoztatja. Ebben az interjúban említette Lázár János, hogy bár 2018 után Orbán Viktor hátrébb húzta őt a táblán, nem érzi magát számkivetettnek, sőt, igazi kihívásként fogja fel a magyar agrárium felvirágoztatását. Amelyet egyébként egykori nagy ellenlábasával, az általa évekkel ezelőtt Magyarország legnagyobb uzsorásának nevezett Csányi Sándorral együtt visz majd véghez.

Lázár János régóta úgy szerepel a köztudatban, mint az emberarcú fideszes megtestesítője. Bár, a többi kormánypárti potentáthoz hasonlóan, neki is voltak ügyei – ezekről később – a mostaniakkal ellentétben, sármos, időnként az ellenzéki sajtóval is szóba álló politikusként ismerte meg az ország. Egy időben fontos ember volt, kancelláriaminiszterként rajta keresztül lehetett Orbánhoz bejutni. Sőt, a szóbeszéd szerint ő szűrte meg, kivel találkozhat Orbán. Ez a lázári „túlhatalom” lehetett sok a Fidesz elnökének, de lehet, más ok húzódik a háttérben. Tény, hogy Orbán 2018 után egy sorral hátrébb húzta Lázárt. Megszűnt miniszternek lenni, s „mindössze” országgyűlési képviselőként szolgálhatta a Nemzeti Együttműködés Rendszerét.

Lázár egyébként nemcsak Csányi Sándorral akasztott bajuszt, de a magát szintén a pikszis közelébe lavírozó Rogán Antallal is volt néhány összezördülése. Nem csoda, ha sokan ennek tulajdonítják, hogy sorra derültek ki kínos ügyek a két politikusról. Hol Lázár környezetéből szivároghatott ki valami Rogánra nézve terhelő történet – a letelepedési kötvények körüli matatás, majd a nagy port kavart helikopterezés, – hol Rogán irányából jöhetett infó a kormánnyal nem barátságos sajtónak Lázár fácánvadászatáról, valamint a miniszter homályos hátterű, ám annál többe kerülő külföldi utazásairól.

A konfliktust Orbán oldotta fel. Előbb szétültette a marakodó feleket, majd egy bizonyos Heinrich Pecina nevű osztrák üzletember és laptulajdonos közreműködésével, bezáratta a kínos ügyeket megszellőztető Népszabadságot. 

Lázár távozását követően, még elejtett egy búcsúmondatot, ami azt sejtette, hogy félreállítását nem tekinti véglegesnek. „Húsz év múlva még csak 64 éves leszek”, mondta sokat sejtetően, és mindenki arra gondolhatott, amire akart. (Feltehetően nem a Beatles legendás When I’m sixty four című dalára utalt.)

Most még a periférián van dolga, de Magyarországon nincsenek nagy távolságok, és Lázár szemmel láthatóan, ugrásra készen áll. Mert bár a hazai viszonyokról kevésbé megengedően fogalmaz, mint a mai fideszesek többsége, a miniszterelnök személyével kapcsolatban kizárólag felsőfokban hajlandó nyilatkozni. „Orbán Viktor minden mondatát képes vagyok befejezni”, mondta Lázár az interjúban, ami utalás arra, hogy alapvető kérdésekben ugyanúgy gondolkodik, mint a miniszterelnök. „Orbánabb vagyok Orbánnál”, tette hozzá, ha az előző mondat nem lett volna egyértelmű. Vagyis, a Fidesz elnökének feltétlen híve és csodálója, de ha netán úgy adódik, ő is tudja azt, amit a mostani miniszterelnök.

Lázár egyelőre kivár és jelenlegi feladatainak igyekszik minél jobban és főleg, minél látványosabban megfelelni. Feladatban pedig nincs hiány: ma már nem csupán Csongrád-Csanád megye országgyűlési képviselője, de a mezőhegyesi ménesbirtok kormánybiztosa, s a már említett agráregyetemi kuratóriumi tagság mellett néhány hónapja a tenisz szövetség elnöke. Nem kizárt, hogy egyszer eljön az idő, amikor nem lesz kénytelen így elaprózni magát, és egyetlen, a mostaniaknál nagyobb és felelősebb feladatra koncentrálhat.

2030-ban – eddig tervez kormányozni Orbán – Lázár János még csak 55 éves lesz...