Lázár lázad és kibeszél?

Föld S. Péter 2020. február 25. 07:37 2020. feb. 25. 07:37

Mint ismeretes, Lázár János, bár meghívták, nem ment el Orbán Viktor évértékelőjére, helyette Csányi Sándorral együtt kézilabdameccset nézett. Egy füst alatt üzent is a kormánynak Gyöngyöspata ügyében, mégpedig azt, hogy szerinte a jogállam határai ott húzódnak, hogy végrehajtanak-e egy bírósági ítéletet, vagy sem.

Lázár János különös figurája a magyar politikának és közéletnek. Egyfajta Bóni grófként vidéki földesúri allűrjeivel kápráztatja el az őt kedvelő közönséget. Emlékeztetnénk például arra, hogy hódmezővásárhelyi polgármester korában lézerblokkolót szereltetett az autójára, amivel ki is érdemelte a Lézer János ragadványnevet. De ő volt az, akiről kiderült, hogy szereti az exkluzív fácánvadászatokat, valamint, hogy kancelláriaminiszterként egy ismeretlen kísérője társaságában (férfiúi diszkréció is van a világon), hivatalos útjain méregdrága külföldi hotelekben húzta meg magát.

Lázárnak sokáig jó dolga volt Orbán Viktor udvarában, sokak szerint túlságosan is futott vele a szekér. Nem véletlen, hogy voltak, akik Orbán egyik leendő utódját látták benne, ezért keltett feltűnést, hogy néhány évvel ezelőtt visszavonult(atták) a végekre, és azóta szűkebb pátriájában valósítja meg önmagát. Amikor távozott a kormányból, és „mindössze” országgyűlési képviselő lehetett, búcsúzóul még megeresztett egy nehezen félreérthető mondatot, amiből akár arra is lehet következtetni, hogy lelépését nem tekinti véglegesnek. Azt mondta akkor Lázár János, hogy ő húsz év múlva is csak 64 éves lesz. Vagyis, azt sugallta ezzel, hogy egyszer akár még miniszterelnök is lehet belőle.

A vélemények megoszlanak, hogy Orbán akarta távol tartani magától Lázárt, vagy épp azért száműzte a végekre, hogy megóvja a közélet viharaitól, és amikor szükség lesz rá, épségben, sérülések nélkül használhassa.

Hogy Lázár mostani, látszólagos lázadása – az évértékelő kihagyása és a gyöngyöspatai beszólás – mit jelent, azt sokféleképpen lehet értelmezni. Gondolhatjuk azt is, hogy Lázár tényleg jót akart a Fidesznek, amikor óva intette a jogállamiság határainak átlépésétől. Lehet az is, hogy csak játék az egész, amely azt a célt szolgálja, hogy elhitesse: a Fideszben van ellenvélemény, Orbán bírja a kritikát és nem tekeri ki a nyakát annak, aki mást gondol, mint ő.

Lám, nem mentem el az évértékelőre, üzeni ezzel Lázár a kétkedőknek, és mellette még be is szóltam Orbánnak, aztán láthatja mindenki, hogy mégsem dúlt össze a világ.

Persze, az sem kizárt, hogy Lázár János úgy gondolta: egy kézilabda meccs sokkal érdekesebb, mint a miniszterelnök évértékelője.