Leesett a hó, nyolc hókotró lerobbant

HírKlikk 2021. december 5. 20:45 2021. dec. 5. 20:45

Az FKF rendelkezésére álló téli célgépek száma az elmúlt tíz évben mintegy 20 százalékkal csökkent, ugyanakkor a flotta darabszáma, a főváros méreteihez képest, már korábban sem volt elegendő. Az elöregedett fővárosi géppark miatt ráadásul az üzemképesség is csak 55-70 százalék körüli.

Amint országszerte, így Budapesten is havas tájra ébredhettünk ma reggelre. A fővárost vasárnap hajnali kettő óra körül érte el egy csapadékzóna és hidegfront, amelynek következtében a pesti városrészben először havas eső, illetve hószállingózás volt, míg a magasabban fekvő hegyvidéki területeken (II., III., XI., XII., kerületekben) havazni kezdett – olvasható a Blikk oldalán.

Az FKF munkatársai a nappali műszakban 73 téli munkagéppel jelenleg is dolgoznak az utak megtisztításán, síkosság-mentesítésén, hogy – első lépésben – biztosítsák a közösségi közlekedés zavartalanságát, a balesetmentes közlekedés feltételeit.

A társaság rendelkezésére álló téli célgépek száma az évek alatt drasztikusan – az elmúlt tíz év alatt mintegy 20 százalékkal – csökkent, ugyanakkor a flotta darabszáma, a főváros méreteihez képest, már korábban sem volt elegendő. Az elöregedett géppark miatt ráadásul az üzemképesség is csak 55-70 százalék körüli.

Beszédes statisztika, hogy az éjszakai műszakban kivonult 73 célgépből nyolc meghibásodott, üzemképtelen lett munkavégzés közben.

Az FKF ezúton kéri a lakosságot, hogy a jelentősebb hóesést követő napszakokban, aki teheti, a közösségi közlekedést részesítse előnyben saját gépjármű használata helyett. Nyomatékosan kérik a Budapesten gépjárművel közlekedőket, hogy csak megfelelő műszaki állapotban lévő, az időjárásnak megfelelő, lehetőleg téli gumival felszerelt autóval induljanak útnak.

Az FKF egyúttal a Budapesten közlekedők közös felelősségérzetére is épít a nehéz időjárási körülmények között. Kérik, a gépjárművel közlekedők – különösen a szűkebb útszakaszokon – fokozottan figyeljenek oda a szabályos parkolásra, ugyanis az úttestre belógó járművek jelentősen nehezítik a munkavégzést; továbbá kérik, ha tehetik, a forgalomban engedjék előre a síkosság-mentesítő járműveket.