Legyél bátor, viselkedj hősként, menj el szavazni!

Föld S. Péter 2019. október 12. 07:33 2019. okt. 12. 07:33

"A szavazás egy hősi tett mindenhol, ahol veszélyben van a demokrácia. Arra bíztatok minden budapesti polgárt, hogy legyen bátor, viselkedjen hősként, és szavazzon a lelkiismerete szerint." Ezt üzente Scarlett Johansson a budapesti polgároknak, és nem azt, amit a kormányhoz közeli média állított, miszerint a színésznő Tarlós István főpolgármestert támogatná.

Az átlagemberek a mindennapokban hajlamosak azt gondolni, hogy velük bármit meg lehet csinálni. Ezért fontos a civil bátorság. Normális viszonyok között ezt szerencsére nem tudjuk, és jó is, hogy olyankor nem kell tudnunk. De vannak helyzetek, amikor az ember kockáztatni kényszerül, és szerencsére vannak olyanok – nevezzük őket hétköznapi hősöknek – akik akkor is megtesznek bizonyos dolgokat, ha tudják, hogy abból bajuk lehet. Életüket, egészségüket, szabadságukat kockáztatják. Máskor „csak” az állásukat, előmenetelüket, hivatali megítélésüket. Azt, hogy a fensőbbség nem tartja őket politikailag megbízhatónak.

Minden diktatúra félelmetes és ijesztő. Elsősorban azért, mert az egyes ember hajlamos azt gondolni: a diktátorok hatalma végtelen. Hogy örökké tart, és soha sem lesz vége - aki ma uralkodik, az lesz a Vezér holnap is.

Épp ez az elnyomók legfőbb eszköze, ez kezükben a csodafegyver: hogy félelmet keltenek, hatalmukat hatalmasnak és megingathatatlannak mutatják. Ha sokáig és hangosan sulykolják a hazugságokat, az egyszerű ember hajlamos azt hinni, hogy talán mégsem neki van igaza. Hogy egyedül van, vagy csak nagyon kevesek állnak mellette.

Pedig, sokan vagyunk, többen, mint gondolnánk. Sokan vagyunk, akik szeretjük a szabad választást – legyen szó pártról, párról, felekezetről, iskoláról.

Mindenről, ami szép, és fontos az életben.