Lehet, hogy kevésbé hatnak a vakcinák a dél-afrikai mutáns ellen

HírKlikk 2021. január 25. 21:00 2021. jan. 25. 21:00

Európában egyes országok már a lakosság öt-tíz százalékának beoltásánál járnak. Egy friss tanulmány szerint, azonban a dél-afrikai mutáns vírus ellen az eddigi vakcináknak korlátozott lehet a hatásuk.

A Nordea Bank koronavírussal kapcsolatos hírlevele egy január 19-én közzétett tanulmányra hívja fel a figyelmet. A lényege az, hogy kételyek vannak az eddig kifejlesztett vakcinák hatásosságával kapcsolatban a dél-afrikai vírusvariáns miatt, mert ez a variáns legalább részben kikerülheti azt az emberi immunválaszt, amelyet a vakcinák igyekeznek kiváltani – írja a Portfolio.

A hírlevél szerint az elmúlt hét nap beoltási üteme napi átlagban 100 ezer főre vetítve, a briteknél és az amerikaiaknál különösen gyors, 430 és 270 fő, de a legtöbb országnál 50-150 fő között ingadozik, nálunk viszont csak hozzávetőleg 40 fő lehet.

A járvány terjedési sebessége nyilván kulcsfontosságú a lezárások szigorítása és az egészségügy terhelése miatt is. Ennél a mutatónál most a portugálok, csehek és britek helyzete aggasztó. Nálunk a 240 fő körüli 100 ezer főre vetített utóbbi kétheti adat relatíve alacsonynak számít a nemzetközi mezőnyben.

Forrás: Portfolio