Lehet, hogy mégsem oltanak orosz vakcinával Magyarországon?

HírKlikk 2020. november 21. 12:20 2020. nov. 21. 12:20

Magyarország ellenőrzi a koronavírus elleni orosz vakcina hatásosságát, biztonságát és minőségét. Az Európai Bizottság nem ajánlja az orosz Szputnyik 5 vakcina használatát, mert az uniós hatóságok még nem engedélyezték.

Csak garantáltan hatásos és veszélytelen vakcinát engedélyeznek Magyarországon – ezt a Gyógyszerészeti Intézet közölte az RTL Híradóval az orosz vakcinával kapcsolatban. Minden dokumentációt bekértek az orosz vakcinával kapcsolatban, hogy ellenőrizzék a hatásosságát, biztonságát és minőségét – tették hozzá. 

Szakértők amiatt aggódnak, hogy a koronavírus elleni orosz vakcinával kapcsolatban nincs teljes átláthatóság, és a fázis III. vizsgálatok lezárása előtt kezdték el használni. Sarkadi Balázs orvos, biokémikus úgy fogalmazott, „gyanút kelt" az orosz vakcina kapcsán az, ahogy elkezdték használni. 

Egyelőre az Európai Bizottság sem ajánlja az orosz Szputnyik 5 vakcina használatát, mert az uniós hatóságok még nem engedélyezték. A Bizottság szerint, az engedélyezés hiánya gyengítheti a lakossági bizalmat az oltás iránt – írja a Portfolió

Orbán Viktor szerint majd az emberek eldöntik, melyik vakcinából kérnek. A nyugati irányú vakcina-beszerzésekről jelezte, hogy az Európai Bizottság segítségével több nyugati gyártó felől összesen 12 millió vakcinát kötött le Magyarország, „ez elég lehet arra, hogy ha az emberek tömegesen be akarják oltatni magukat itthon”, de jelezte: nem lehet tudni, hogy mikorra áll majd rendelkezésre tömegesen ennyi vakcina, április-júniust ígérnek a gyártók. A legtöbb nyilatkozó virológus szerint, ha január végén lesz is oltóanyag, akkor is csak április-májusra lehet kialakítani az úgynevezett nyájimmunitást. 

Forrás: RTL