Lemondott bíró: Politikai alapon válogatja ki az ügyeket Polt Péter

HírKlikk 2019. február 5. 15:05 2019. feb. 5. 15:05

Keviczki István bíró, lemondása óta először adott interjút. Állítja, gazdasági ügyekben azok kerülnek a vádlottak padjára, akik nem élveznek politikai védettséget.

Válasz Online-nak adott interjújában Keviczki példának az Elios-ügyet hozta fel, amely esetében bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást. A volt bíró azt is mondta, hogy a közigazgatási bírósági rendszer megjelenésével az államnak fontos ügyek a Patyi András vezette bírósághoz kerülnek.

Keviczki tavaly december 15-én drámai üzenetben jelentette be lemondását a Fővárosi Törvényszéken betöltött posztjáról. Akkor közösségi oldalára ezt írta:

"Közel 20 év után eljött a búcsú pillanata. Amikor ’99 nyarán fogalmazóként megkezdtem bírósági pályafutásomat, még azt gondoltam, röpke pár évtized után Tőletek (Veletek) megyek majd nyugdíjba, de még egy éve is ebben reménykedtem. Mára minden megváltozott, képlékennyé vált, relativizálódott, és azok az erkölcsi, morális értékek, melyekről a csendes többség még mindig azt gondolja, elválaszthatatlan jellemzői a bírói létnek, már alig látszódnak, alig hallatszódnak a harsány, törtető, technokrata kisebbség dübörgésétől.

A bírói hivatáshoz elengedhetetlen, külső és belső befolyástól mentes környezet már a múlté, hivatásunk gyorsuló ütemben zuhan és válik majd immanens részévé a mai magyar valóságnak. Én azt már nem akartam megvárni, hogy velem együtt zuhanjon a mélybe, hát távoztam, de lélekben, tettekben eztán is Veletek maradok, számíthattok rám, hiszen – titulus nélkül is – egy kicsit mindig bíró maradok.”

A teljes interjú itt olvasható.

Forrás: Hírklikk