Lendvai Ildikó: az infláció kezelése kezd kicsúszni a kormány kezéből

HírKlikk 2022. június 20. 15:35 2022. jún. 20. 15:35

Az MSZP volt elnöke elismerésre méltó aktivitással követi és használja a közösségi felületeket is, rendületlen energiával alkotva véleményt a közélet eseményeiről. Majdnem ugyanúgy, mint Orbán Viktor, egy-két apró különbséggel. Lendvai Ildikó többek között ezt is megosztotta Németh Péterrel és a Mélyvíz nézőivel a Klikk TV műsorában.

„Nem értek egyet azzal, hogy fontos eseményeket, alaphíreket a Facebookon jelent be a miniszterelnök, ellentétben velünk, akik a véleményünket osztjuk meg a nagyérdeművel” – közölte Lendvai Ildikó. E megjegyzés aktualitását az adta, hogy éppen a beszélgetés napján – vagyis múlt csütörtökön – a miniszterelnök egy olyan horderejű kérdést közölt így, mint az élelmiszer árstop, a hitelmoratórium és a kamatstop, valamint a benzinár maximalizálás meghosszabbítása. 

„Némileg megmosolyogtató a kép, amivel mindezt illusztrálta, mert azt sugallja a felgyűrt ingujjal, hogy éppen nekigyürkőzik és legyőzi az árakat. Komolyra fordítva a szót, ez nem lep meg nagyon, hiszen nem tudnak kijönni az árstopokból. Ezt meg is értem, bizonyos fokig helyeslem is, mert most nyilván nem lehet rászabadítani a részint a külső körülményeket, részint az általuk okozott inflációt egyszerre az emberekre.”

Az viszont tény, hogy az élelmiszer árstoppal az történt, ami várható volt, ha meghagyják, ha nem, arra a pár cikkre. A kereskedelmi láncok a veszteséget szétterítik az egyéb árakra. „Végiggondolhatnák, hogy egyáltalán elértek-e mindezzel bármit.” Felmerül ugyanis a megkerülhetetlen kérdés, hogy „és akkor most mi lesz? Mi az, amit a kormány érdemben tud tenni az infláció ellen? Aminek kíméletlen eleme a drága forint. Nem vagyok biztos benne, hogy tudnak és/vagy akarnak tenni ez ellen bármit is.” 

Lendvai szerint a probléma kezelése mintha kiesett volna a kormány hatásköréből. „Az elején lehet, tudatos álláspont volt, hogy nem baj, ha van egy kis infláció. Ami most van, attól már megijedhettek. Azt szokták mondani, hogy nyolc-tíz százalék felett az infláció már politikailag is veszélyes.”

Az álságos politizálás jellemző példájaként említette Lendvai Ildikó – a Népszavában megjelent írásában – Szijjártó porhintését. A külügyminiszter a vallásszabadságra hivatkozva igyekezett magyarázni Orbán Viktor kiállását Kirill pátriárka ügyében. Ennek hamisságát igazolandó hozta fel Lendvai, hogy Iványi Gábor esetében kormányoldalról fel sem merült a vallásszabadság védelme.  

„Úgy tűnik, hogy a magyar társadalom egy részénél ez a differenciált gondolkodás működőképes, egy másik részéhez pedig el sem jut. A jelek szerint elégedettek a két-hárommilliós szavazótáborukkal és arra koncentrálnak, hogy ezt megőrizzék. Hogy ránk, illetve a tájékozottabb közösségekre hat-e, az kevéssé érdekli őket. Az Iványit most az egy százalékokból befolyt összeggel támadó hír több hónapos, ellentétben Kirill pátriárka megvédésével. A kormány vallásszabadságot védő harca erősen szelektívnek tűnik.” 

A Klikk TV Mélyvíz című műsor itt nézhető meg.

Forrás: Hírklikk