Lendvai Ildikó: jöttek maguktól a fiatalok, mert úgy érezték, most beleszólhatnak

HírKlikk 2021. október 22. 19:28 2021. okt. 22. 19:28

Senki nem szólt a fiataloknak, hogy menjenek szavazni az előválasztás második fordulójába, ha nem a Facebook szólt és a Twitter – mondta Lendvai Ildikó. Ez nemcsak technika, hanem közösségépítés, de olykor elég egy bizonyos csoportot megszólítani képes bejegyzés és kialakul egy lánc. Persze ez nem történhetett volna meg, ha mindnyájan nem tévedünk és hisszük azt, hogy a fiatalok közömbösek a politika iránt. Nem közömbösek. Ez az előválasztás nagy tanulsága is.

Réginek érezték a kicsit befelé forduló pártvilágot, és hirtelen azt gondolták, hogy most őket is odaengedik a sakktáblához - mondta a KlikkFM Politikai Nagyító című műsorában Lendvai Ildikó. Hatalmas káröröm van bennem, hogy mit szenvedhetnek most a Fidesz agytrösztjei, hogy miként irányítsák át az ágyú csövét a korábban célba vettekről  Márki-Zay Péterre – tette hozzá.

Elmosódik a bal és a jobb társadalomképe, amely stabil eleme a politikának és ez az ellentét normális esetben talán a fő törésvonala a politikának – folytatta a szocialista politikus. „Nálunk azonban nagyjából olyan a helyzet, mint amikor jobboldaliakból és baloldaliakból álló Népfront Mozgalmak alakultak egy nem demokratikus hatalom ellen. Akkor sem az számított, hogy ki bal és jobb, hanem, hogy mindaddig legyen, amíg azt a hatalmat le nem győzték. Addig az ellentétet félretették, mert jóval nagyobb ellentmondás írta ezt fölül, egy olyan hatalomnak a veszélye, amelyik nem hagy teret a demokrata jobboldalnak és a demokrata baloldalnak sem.”

Hozzátette, úgy volt vele, amikor Márki-Zay Péterre szavazott, hogy esélyesebbnek vélte ’22-ben az Orbán-rendszer legyőzésére. „Én is úgy voltam vele, olyan világot szeretnék, ahol nyugodtan vitatkozhatom Márki-Zay jobboldali szemléletével, mert minden demokratikus fórumom megvan rá, nem gátolja senki a szabad médiát, senki sem jelent fenyegetést arra nézve, hogy valakinek más a véleménye.”

Most a fő törésvonal egy demokratikusabb és szolidárisabb, a társadalmi különbségek irdatlan növekedését megfékező világ és a mostani rendszer között van – fogalmazott Lendvai Ildikó.

„Bal és jobb határvonal lesz majd a végén, de nem most, hanem majd akkor, ha ezzel a rendszerrel leszámolunk. Most még nem ez az igazán fontos, és abban is biztos vagyok, hogy ez a mostani túl töredezett pártszerkezet nem marad meg örökre. Nyilván a ’22-es választásokig nem lehet új pártokat alakítani, régieket összevonni, de hosszú távon nyilván kialakul az ellenzéki oldalon egy olyan pártszerkezet, amiben lesz baloldali, liberális és jobboldali pólus is. De lehet, lesz külön zöld pólus is.

Forrás: Hírklikk