Lengyel László: a Fidesz megszűnt

HírKlikk 2018. október 23. 14:52 2018. okt. 23. 14:52

Amikor még 1998 és 2002 között valódi többpártrendszer és liberális demokrácia működött, Orbán hatalma első volt az egyenlők között. Létezett ellensúlya a Fidesz pártban, Stumpf kancelláriája pedig a kormányban – írja a Népszavában megjelent dolgozatában Lengyel László.

Lengyel László szerint az autokrácia felé vezető ellenforradalmi úton Orbánnak először a Fideszt, mint pártot kellett megsemmisítenie, Berlusconi-mintájú választási mozgalommá, belső kommunikációs hálóvá, címlistává változtatnia. Jól látta, hogy egy erős, belül demokratikus parlamenti párt, értékekkel rendelkező és érdekeket képviselő erős vezetőkkel, komoly ellensúlya lehet egyeduralmi törekvéseinek.

Az ellenzéki nyolc év sivatagában segítségére volt, hogy a Simicska-féle pártgazdaság felett politikailag egyedül ő rendelkezett, így tetszése szerint adagolhatta az éltető vizet a szervezeteknek és a személyeknek. 2010-re a Fidesz politikai hatalmi erőként megszűnt, az erős vezetők partvonalra kerültek, a Fidesz Orbán Viktor uralmi hálózatává lett.

Lengyel László szerint a vezérközpontú rendszerben a teljhatalmú vezető nem választott, hanem csak a vezető által ellenőrizhető szereplőkkel hozza meg a meghatározó döntéseket. Név szerint Habonyt, Simicskát, Spédert, Garancsit, Vajnát említi, akik a társaikkal együtt soha senkinek, semmiért nem feleltek.

Ebből fakadóan a párt parlamenti frakciója csak eszköz az ügyvédi irodák által készített törvénytervezetek benyújtására és elfogadására. Az állami bürokrácia már nem kormányoz, csak végrehajt.

A teljes írás ide kattintva olvasható.