Lengyelország sokszínű marad

HírKlikk 2020. július 15. 18:50 2020. júl. 15. 18:50

Varsóban még nem uralkodnak magyar állapotok, az ellenzék erőt mutatott – írta keddi – a neten még nem olvasható – kommentárjában a Frankfurter Allgemeine Zeitung tekintélyes német konzervatív lap. Duda elnök elnökválasztáson aratott győzelmével a kormányzó PiS és az elnök olyan felhatalmazásokkal rendelkezik, mint 1989 óta senki.

Ők úgy érzik, hogy mindig hátrányos helyzetbe szorultak, és az országukat is ilyen helyzetben látják a történelemben – az utóbbiban lehet is valami. Mivel pedig a PiS egyenlőségjelet tesz maga és az „igazi Lengyelország” közé, ennek a pártnak többet is szabad, mint másnak – hogy ezt a hátrányt behozza a maga és az ország számára. Így az igazságszolgáltatás alárendelése a végrehajtó hatalom puszta „kiegyenlítő igazságosság”, amint a közszolgálati televízió Duda-propagandája is.  

Duda tehát megnyerte a választást, nem kevesebb, mint félmillió szavazattal, és mivel a PiS emberei ülnek a bíróságokon is, kilátástalannak ígérkezik az eredmény megtámadása a választási hatóságoknál mutatkozó súlyos szervezeti problémák miatt – amint azt Trzaskowski és számos polgár is kilátásba helyezte. 

Tény azonban, hogy a polgárok erősen megosztottak, de a magas részvétel arról tanúskodik, hogy mozgósítottak is. Ugyanakkor ez az elnöki tisztséggel szemben magas elvárásokat is jelent – írta a szerző, és ismertette a lengyel államfő felhatalmazásait. Emlékeztetett rá, hogy több ellenzéki vezető fel is szólította Dudát, hogy legyen minden lengyel elnöke. Ugyanakkor megfigyelőket idézve, rámutatott: az is lehetséges, hogy túlbecsülik az államfő lehetőségeit.  

Mindenesetre Jaroslaw Kaczynski, a PiS vezetője 2015-ben, pártja kettős győzelme után azt mondta, „Varsóban Budapest lesz”. Lengyelország azonban mindezek ellenére, eléggé távol áll a magyar viszonyoktól. Az ellenzék ugyan ősszel elvesztette a parlamenti választást, de okos megállapodásokkal megszerezte a szenátusi mandátumok többségét. Egy évvel korábban, az ellenzék a helyhatósági választáson mutatta meg erejét. Trzaskowski mai varsói polgármester az akkori választás egyik győztese, most, az elnökválasztáson későn induló jelöltként villámgyorsan 49 százalékot szerzett. Az ország tehát sokszínű marad – írta a lap. 

Forrás: Hírklikk