Lengyelországban nyoma sincs Novák Katalin holnapi varsói látogatása hírének

NVZS 2022. május 16. 14:30 2022. máj. 16. 14:30

„Nincs kizárva, hogy a lengyelek elengedik a ’haragszom rád-ot’, és ezért fogadják Varsóban Novák Katalint” – mondta a Hírklikknek Gordon István. A Lengyelország-szakértőtől azonban megtudtuk, hogy a lengyel sajtóban semmi nyoma nincs annak, amit a frissen hivatalba lépett köztársasági elnök közölt beiktatásakor, miszerint első útja Lengyelországba vezet. Volt egyébként már ilyen „haragszom-rád”, 2015-ben Jarosław Kaczyński annyira megorrolt Orbánra, hogy nem volt hajlandó szóba állni vele.

A Hír TV írta meg még április 21-én, hogy Novák Katalin köztársasági elnöki tisztében elsőként Varsóba látogat majd. Ezt erősítette meg a Kossuth téri beiktatási ünnepségen elmondott beszédében az államfő. Egy mai Facebook-bejegyzés pedig arról szól, hogy az új államfő holnap Varsóban Andrzej Duda elnök vendége lesz, de tárgyal Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel is. 

Mint ismert, a két ország kapcsolatai szinte a fagypontig lehűltek azóta, hogy Oroszország február 24.én megtámadta Ukrajnát. Pedig a hagyományosan kiváló együttműködés Orbán Viktor és Jarosław Kaczyński vezetése alatt a jogállamisági kérdésekben az unióval szembeni folyamatos közös fellépés miatt még szorosabbra vált. Lengyelország azonban – részint történelmi hagyományai és tapasztalatai miatt – az orosz agresszió ellen legkeményebben fellépők között is dobogós helyet foglal el, miközben az orbáni Magyarország ahol tudja, bomlasztja az EU és a NATO egységét a háborúra adandó válaszlépéseket illetően (is). Nem véletlen, hogy már Lengyelországban is egyre többen nevezik Putyin bábjának, kijárójának, érdekei védelmezőjének Orbánt. Ez pedig a jelek szerint már Kaczyńskinek is sok volt, hiába több területen a közös érdek.

Mire véljük akkor most Novák Katalin varsói látogatását? – kérdeztük Gordon Istvántól.

„Amióta ennyire megromlott a kapcsolat a két ország vezetői között, azóta mondom: a barátság – ellentétben a ’megbonthatatlan’ szovjet barátsággal – örök, ugyanis olyan történelmi és emberi hagyományai vannak, hogy sosem fog elmúlni” – mondta a Lengyelország-szakértő. Hozzátette, az egy dolog, hogy összevész két politikus – államfő, miniszterelnök, miniszter –, az azonban idővel elmúlik. Volt már mosolyszünet Jarosław Kaczyński és Orbán Viktor között is: az előbbi – 2015-ben – annyira megorrolt az utóbbira, hogy szóba sem állt vele. Ám később kibékültek – emlékeztetett a szakértő. 

Most mosolyszünet van a két ország vezetői között, és nem tudni, hogy meddig tart – fejtegette. Az biztos, hogy márciusban lefújták Áder János akkori államfő varsói látogatását, mégpedig azért, mert Andrzej Duda elnök nem volt hajlandó vele együtt mutatkozni, amiért a magyar vezetés az Ukrajna elleni agresszió ügyében oroszbarát álláspontot foglalt el. Pedig a két nép legfontosabb közös ünnepe, a lengyel-magyar barátság napja alkalmából tervezett ünnepségre utazott volna az akkori magyar köztársasági elnök – idézte fel Gordon.

Ugyanakkor azt nem tudni, érzik-e már úgy a lengyelek, hogy kiszabták a penitenciát amiatt, amiért Orbánék rosszul viselkedtek, a büntetést végrehajtották, és túl lehet rajta lépni. „Nincs kizárva, hogy elengedik a ’haragszom rád-ot’, amikor Novák Katalint fogadják Varsóban” – mondta Gordon, aki azonban leszögezte, hogy a látogatásnak nincs semmi nyoma Lengyelországban. A sajtó persze beszámolt Novák köztársasági elnöki kinevezéséről, ám az érdekes – mutatott rá –, hogy ennél bővebben nem írtak, elemző cikk nem jelent meg róla, pedig akár adhatott volna témát a tény, hogy a legfiatalabb elnök, illetve, hogy nő. 

A lengyel sajtóvisszhang elmaradása Novák ügyében különösen annak fényében figyelemre méltó, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háború csaknem három hónappal ezelőtti kitörése óta elképesztő mennyiségű cikk, elemzés, híradás jelenik meg magyar és magyar vonatkozású ügyekről. „Ha bármelyik magyar politikus nyekken egyet, akkor a lengyel sajtóban az betűről betűre megjelenik, de ezzel az egy témával, Novák Katalin varsói útjával senki nem foglalkozik” – mondta Gordon István.